Скопие обяви жп линията до България за „ключов проект“ и задели за нея €29 млн.

Изграждането на жп линията от Северна Македония до България ще е „ключов проект“ за следващата година.

Това обяви транспортният министър на страната Благой Бочварски на пресконференция в столицата.

Бочварски каза, че железопътното трасе ще е „ключовият проект“ като част от транспортен Коридор №1 (в който обаче би трябвало влиза и автомобилна връзка от Адриатическо до Черно море, минаваща през Северна Македония).

В бюджета за догодина са предвидени 1.8 млрд. денара, а това са около 29 млн. евро.

Решението е важно, след като представители на българската страна многократно критикуваха Северна Македония, че не е положила нужните усилия, за да развие транспортните си връзки с България, въпреки че ангажиментът за сътрудничество в инфраструктурата е част от Договора за добросъседство.

Преди два месеца съпредседателят на българо-македонската историческа комисия проф. Ангел Димитров заяви и че единственото раздвижване по стария, обявен преди десетилетия жп проект е било по времето на посланическия му мандат в Скопие (1994-2001 г.).

Миналата година министърът на транспорта Росен Желязков каза, че до 2025 г. от София до Скопие ще се стига с влак за час.

dnevnik.bg

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]