Скоростта по магистралите пада, при млад шофьор сяда придружител

По-строги наказания за превишена скорост и пияните и дрогираните на пътя готви МВР. Това стана ясно след форум по пътна безопасност между изпълнителната, законодателната, съдебната власт и неправителствени организации в Министерския съвет.

„Това, което става по пътищата, е проекция на това, която се случва в българското общество – липса на толерантност, на внимание, на грижа за здравето и живота на другия. Когато обаче това се случва по пътищата с МПС от няколко тона – резултатите са такива – трупове, осакатени хора и тежки съдби“, каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Затова МВР предлага съществени промени в Закона за движение по пътищата. Така младите шофьори няма да могат да управляват мощни автомобили без придружител и в тъмната част на денонощието. Допустимата стойност на алкохол в кръвта се предвижда да бъде 0,2 вместо сегашните 0,5 промила. Наказания ще има и за отказ от тестване на пътя.

„Увеличаване на размера на отнеманите точки за определени видове нарушения, както и въвеждане на нови правила от ЗДП при нарушаването на които ще се отнемат точки – имат за цел оказване въздействие върху поведението на водачите в насока намаляване на нарушенията от тях“, уточни заместник-главният секретар на МВР гл. комисар Станимир Станев.

Максималната скорост по пътищата ще бъде намалена. Като за магистралите от сегашните 140 ще падне на 130 км/ч.

„2 100 човешки живота могат да бъдат съхранени, ако средната скорост се намали само с 1 километър в час“, убеден е Станев.

Организации и експерти приветстваха разговора между институциите и набелязаха още конкретни проблеми в сектора.

„Рецидивистите на пътя, тяхното изваждане от движението и наистина най-после понасяне на отговорност“, призова адвокат Петър Славов от Висшия адвокатски съвет.

„Шофьорът не е единственият виновник на пътя – състоянието на пътната мрежа е отвратително, организацията на движението е под всякаква критика, но ние ще налагаме санкции на шофьора – защо?“, попита Христо Радков от Българското обединение на шофьорите.

„Предложените мерки от МВР и действията до този момент не дават и няма да дадат резултат, не защото са лоши или неправилни, а защото разбирането ни кое и как ще даде резултат е сгрешено“, категоричен е Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

„Без този комплекс от действия да бъде извършен, ние не можем да постигнем съществени резултати, а без съществени резултати, ще ставаме тъжни наблюдатели на статистиката, която за съжаление не е добра“, добави Иван Демерджиев.

А след оплаквания на браншовите организации, новоназначеният заместник-министър на регионалното развитие се ангажира още днес да изпрати екип на Пътната агенция в района на магистрала „Хемус“ и „Витиня“, за където има най-много оплаквания от лошата инфраструктура.

Автомобилен транспорт

Вицепремиерът Христо Алексиев разпореди проверка за завишените цени на ученически карти по линията Слънчев Бряг – Бургас

февруари 6, 2023

Заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев разпореди проверка по случая с новите по-високи цени на ученическите карти по автобусната линия Слънчев бряг – […]

ЖП транспорт

Стартира строителството на три надлеза в жп участъка Церковски – Черноград

февруари 2, 2023

Ръководителят на проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ даде старт на строителството на още три нови надлеза по направлението Пловдив-Бургас. Обектите представляват пътни надлези, продължения на местни селскостопански […]

Воден транспорт

В неизвестност е 70-годишен капитан, паднал зад борда на български кораб край Русе

януари 26, 2023

В неизвестност е 70-годишният капитан на м/к “Валмар”, който пада зад борда в тежка метеообстановка във водите на р. Дунав край с. Сандрово, общ. Русе. Плавателният съд е част от […]