Служебният министър Георги Тодоров: Спрял съм абсолютно всички предстоящи поръчки на БДЖ

Спрял съм абсолютно всички предстоящи поръчки на БДЖ. Това каза служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Започнах с проверка на финансовото състояние на самото министерство, как се изпълнява бюджетът, възложил съм две нарочни проверки в БДЖ по отношение на две конкретни поръчки – за ремонт на вагони и за охрана“, заяви той.

Тодоров посочи, че го притесняват законосъобразността и целесъобразността на сключените договори. По думите му договорът за ремонт на локомотиви е за 27 млн. лв. за 15 вагона. Георги Тодоров допълни, че окончателно ще се произнесат по тези договори, когато излязат резултатите от проверката. Той поясни, че отговорността при нарушения ще понесе този, който е сключил договора – ръководството на холдинг „БДЖ“.

„Спрял съм абсолютно всички поръчки на БДЖ предстоящи и няма да ги възобновя, преди да се убедя, че критериите и условията са достатъчно прозрачни и достатъчно конкурентни за повече от един участник. Ако имам съмнения в определени критерии, ще бъдат ревизирани и чак тогава ще стартира която и да е поръчка в БДЖ“, заяви служебният министър. Той допълни, че може да бъде стартирана наново процедура за спряната поръчка за закупуване на 15 нови локомотива, ако конкуренцията бъде осигурена чрез прозрачна процедура.

Георги Тодоров каза още, че по програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се финансира изграждането на железопътна инфраструктура, като по тази програма за този програмен период са предвидени около 4 млрд. лв., и това не е единственият източник на финансиране, а целта е за този период да бъде осигурено ново трасе от сръбската граница през София, Пловдив до пристанище „Бургас“, и, съответно, до турската граница.
„Считам, че това ще бъде реализирано до края на програмния период“, заяви той.

Тодоров коментира също, че конференцията по инициативата „Три морета“ е генералната репетиция за срещата на върха на 8 и 9 юли, като се акцентира на транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура. Той отбеляза още, че не вижда перспективи жп линията Русе – Варна да бъде изградена по тази инициатива. Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията уточни, че по тази инициатива трябва да се търсят връзки, които да свържат държавите, които участват в нея, т.е., Балтийско море да се свърже с Черно море.

Георги Тодоров посочи, че от българска страна може да се потърси възможността за железопътно свързване между нашите пристанища в Русе, Бургас и Варна в Александропулис.

ЖП транспорт

Господин министър, къде сте?

През последните дни станаха известни за гражданското общество редица крупни сделки в българските железници, като модернизация на пътнически вагони в Дряново за 27 млн. лв. без обществена поръчка, 26,5 млн. […]

Автомобилен транспорт

Уволненият шеф на ”Автомагистрали” отказва да напусне поста си

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на ”Автомагистрали” ЕАД. Това заяви пред ”24 часа”, една от близките медии на ГЕРБ, изпълнителният директор на държавното дружество инж. […]