Спират замърсяващите автомобили в София от днес

Автомобилите, които имат нарушения относно вредните емисии, ще бъдат спрени от движение до отстраняване на неизправността.

Това каза на брифинг Христо Петров от сектор „Пътен контрол“ към „Пътна полиция“ на СДВР.

КАТ и Столичният инспекторат ще проверяват техническата изправност и очистващата система на автомобилите и камионите с помощта на газ анализатори, които общината купи и предостави на Пътната полиция.

“Газ анализаторите са нови. Преди започване на работа самите газ анализатори трябва да бъдат вкарани в режим на работа, т.е. калибровани. След това започва съгласно наредба Н-32 проверка на техническото състояние на превозните средства“, каза той и допълни:

“Проверката започва съобразно дизел, бензин и годините на автомобилите“.

В момента има пет газ анализатори, поясни още той и каза:

“Два са предоставени на Пътния контрол и три са в пункта за проверка на колите, които преминават за първоначална регистрация“.

istock

„Апаратът по инструкции за работа се настройва две до три минути докато се калибрира и след това самата проверка не бива да е повече от 30 секунди.

След отчитане на данните, те се записват в апарата и има принтер, който разпечатва стойностите и трябва да се изчака до следващия автомобил в порядъка от половин до една минута, за да влезе в нов режим“, допълни още Петров.

Полина Асенова, началник на сектор „Столичен инспекторат“ обясни, че от днес по нареждане на кмета на Столична община госпожа Фандъкова започват проверки за мръсни автомобили.

„Отдел „Пътна полиция“ към СДВР ще проверяват вредните емисии от изгорелите газове. Столичен инспекторат продължава проверките за мръсна ходова част и мръсни губи на тежкотоварните автомобили“, обясни още Асенова.

pariteni

ЖП транспорт

АКТИВНА ИСТОРИЧЕСКА КАРТА Железопътни линии 1860-1974 г.

Защо направихме карта за ЖП линиите? Защото железопътните линии са първата стратегическа инфраструктура по българските земи. В годините преди и след Освобождението ЖП инфраструктурата има основна роля за усвояване на […]

Автомобилен транспорт

Товарните превози намаляват с 9.3 на сто през първото тримесечие

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със съответното тримесечие на 2019 г. превозените товари и извършената работа от товарния сухопътен […]