Спират замърсяващите автомобили в София от днес

Автомобилите, които имат нарушения относно вредните емисии, ще бъдат спрени от движение до отстраняване на неизправността.

Това каза на брифинг Христо Петров от сектор „Пътен контрол“ към „Пътна полиция“ на СДВР.

КАТ и Столичният инспекторат ще проверяват техническата изправност и очистващата система на автомобилите и камионите с помощта на газ анализатори, които общината купи и предостави на Пътната полиция.

“Газ анализаторите са нови. Преди започване на работа самите газ анализатори трябва да бъдат вкарани в режим на работа, т.е. калибровани. След това започва съгласно наредба Н-32 проверка на техническото състояние на превозните средства“, каза той и допълни:

“Проверката започва съобразно дизел, бензин и годините на автомобилите“.

В момента има пет газ анализатори, поясни още той и каза:

“Два са предоставени на Пътния контрол и три са в пункта за проверка на колите, които преминават за първоначална регистрация“.

istock

„Апаратът по инструкции за работа се настройва две до три минути докато се калибрира и след това самата проверка не бива да е повече от 30 секунди.

След отчитане на данните, те се записват в апарата и има принтер, който разпечатва стойностите и трябва да се изчака до следващия автомобил в порядъка от половин до една минута, за да влезе в нов режим“, допълни още Петров.

Полина Асенова, началник на сектор „Столичен инспекторат“ обясни, че от днес по нареждане на кмета на Столична община госпожа Фандъкова започват проверки за мръсни автомобили.

„Отдел „Пътна полиция“ към СДВР ще проверяват вредните емисии от изгорелите газове. Столичен инспекторат продължава проверките за мръсна ходова част и мръсни губи на тежкотоварните автомобили“, обясни още Асенова.

pariteni

ЖП транспорт

БДЖ търси под наем 10 локомотива за 25.7 млн. лева

„БДЖ-Пътнически превози“ (БДЖ-ПП) обяви чаканата повече от месец обществена поръчка за наемане на 5 магистрални електрически локомотива с опция за още 5 за срок от две години с възможност са […]

Въздушен транспорт

Местата за паркиране на самолетите свършват заради кризата с корона вируса

Големите авиокомпании вече се борят да намерят места за паркиране, тъй като коронавирусната епидемия намали търсенето на въздушно пътуване. Повече от 10 000 самолета са били „приземени“ от началото на […]

Автомобилен транспорт

В автобусния транспорт ще има много фалити

Бизнесът на автобусните превозвачи почти преустанови дейност за момента. Останаха да се движат отделни автобуси. В републикански мащаб междуобластните автобусни превози „замряха“ почти напълно. Със сигурност ще има фалирали фирми, […]