Стартира модернизацията и на ключовия железопътен участък Костенец-Септември

Генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски даде старт на строителните дейности  за модернизация на железопътния участък Костенец-Септември, част от проект „Модернизация на железопътна линия София-Пловдив“. Събитието се състоя на жп гара Белово в присъствието на министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, председателя на УС на НКЖИ Христо Алексиев, представителят на Европейския парламент Андрей Новаков, кмета на община Белово инж. Костадин Варев, представители на компанията, на изпълнителя, надзора, и други официални лица.

„Проектът е от стратегическо значение, не само за България, но и за по-добрата свързаност на всички държави от Югоизточна Европа“, заяви инж. Папукчийски. „Железопътната линия София-Пловдив е сред най-важните железопътни връзки в страната с важно регионално икономическо и стратегическо значение. Тя свързва едни от най-големите индустриални центрове в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и цяла югоизточна България. След реализирането на проекта трасето в участъка Костенец-Септември ще позволява скорости от 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарни влакове“, добави още той.

Проектът е на стойност 379 989 739,23 лева без ДДС и включва модернизация на двойна, електрифицирана железопътна линия с приблизителна дължина 24,5 км. Ще бъде изградена нова жп гара Костенец, а гара Белово ще бъде реконструирана. Предвижда се да бъдат изградени 3 бр. тунели с обща дължина 4,6 км и 23 бр. мостове и виадукти с обща дължина 2,49 км. Железопътните прелези в жп участък ще бъдат отстранени, а на тяхно място ще бъдат изградени 3 бр. нови пътни надлези. Тягова подстанция Белово ще бъде реконструирана и ще бъдат изградени нови системи за управление на железопътно движение.

Модернизация на железопътния участък Костенец – Септември се съфинансира по линия на Механизъм за свързване на Европа (МСЕ), Изпълнител на договора за строителство е ДЗЗД „Костенец – Септември 2018“, в което участват фирмите – „Транс логистика“ ЕООД, „Контратас Иглесиас“ АД и „Аркада Къмпани“ АД, а срокът за изпълнение на договора за строителство е 60 месеца.

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]