Стартира рехабилитацията на жп отсечката от Скутаре до Оризово

Инвестираме 70 милиона лева за цялостната рехабилитация на 26-километровата жп отсечка от Скутаре до Оризово. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на първата копка на участъка. По думите му, строителните дейности трябва да приключат до началото на 2019 г., след което по това направление влаковете ще могат да се движат със скорост между 130 и 160 км/ч. Той заяви още, че жп гарата в Белозем също ще бъде модернизирана в рамките на година и половина.

Заместник-министър Занчев обяви, че утре започва рехабилитацията и на отсечката Стралджа-Церковски, която също е част от жп линията Пловдив-Бургас, като до края на годината ще стартира строителството и на жп линията от София до Елин Пелин. Целта ни е до 2022 г. да има изцяло модернизирана железопътна магистрала от сръбска граница до пристанище Бургас, каза още той.

Заместник-министърът съобщи, че договорените средства по оста за железопътни проекти в новия програмен период на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са близо 64 млн. лева. Във финален етап на одобрение са още 2 големи железопътни проекта. Работим активно и за закупуване на нов подвижен състав, който ще се движи по обновените трасета, като плановете ни са до средата на 2020 г. да имаме първите нови влакове, допълни Занчев.

Програмата на заместник-министъра продължава с посещение на пристанище Бургас. Велик Занчев ще има срещи с ръководствата на държавния и частните пристанищни оператори. Той ще посети Кулата за управление на корабния трафик, Морска гара Бургас, ремонтираната Магазия-1, вълнолома и кейовата стена, както и ще проследи товароразтоварителните дейности на пристанището.

***

Рехабилитацията на железопътен участък Скутаре-Оризово е част от втората фаза на проект „Рехабилитация на железопътната инфраструктура по жп линията Пловдив-Бургас“, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]