Стартира TIR коридорът Киргизстан-Таджикистан-Афганистан-Иран (KTAI)

След първия успешен TIR превоз от пристанище Бандар Абас (Иран) до Таджикистан през Афганистан, коридорът KTAI вече е отворен за транспорт по условията на конвенцията TIR.

Това съобщиха от IRU. Коридорът предлага възможно най-краткия маршрут между Иран и Киргизстан, като спестява до 5 дни от обичайното транзитно време.


Новият търговски път отваря региона за търговия и развитие и ще даде възможност на спедиторите и превозвачите да се възползват от значителни икономии на разходи и време при превоз на стоки.

Според докладите на Световната банка общо населението на тези 4 страни възлиза на повече от 128 млн. души, а общият БВП е равен на половин трилион долара. Стартирането на коридора KTAI е проектирано така, че да влезе в тези растящи пазари.

Като се има предвид началната точка на маршрута на пристанище Бандар Абас, търговците и транспортните оператори ще могат да се възползват от интермодалните и цифрови възможности на TIR превозите по коридора. По този начин ще оптимизират търговските потоци и ще стимулират растежа в региона.

Източник: logistika.bg

ЖП транспорт

Господин министър, къде сте?

През последните дни станаха известни за гражданското общество редица крупни сделки в българските железници, като модернизация на пътнически вагони в Дряново за 27 млн. лв. без обществена поръчка, 26,5 млн. […]

Автомобилен транспорт

Уволненият шеф на ”Автомагистрали” отказва да напусне поста си

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на ”Автомагистрали” ЕАД. Това заяви пред ”24 часа”, една от близките медии на ГЕРБ, изпълнителният директор на държавното дружество инж. […]