Стартира TIR коридорът Киргизстан-Таджикистан-Афганистан-Иран (KTAI)

След първия успешен TIR превоз от пристанище Бандар Абас (Иран) до Таджикистан през Афганистан, коридорът KTAI вече е отворен за транспорт по условията на конвенцията TIR.

Това съобщиха от IRU. Коридорът предлага възможно най-краткия маршрут между Иран и Киргизстан, като спестява до 5 дни от обичайното транзитно време.


Новият търговски път отваря региона за търговия и развитие и ще даде възможност на спедиторите и превозвачите да се възползват от значителни икономии на разходи и време при превоз на стоки.

Според докладите на Световната банка общо населението на тези 4 страни възлиза на повече от 128 млн. души, а общият БВП е равен на половин трилион долара. Стартирането на коридора KTAI е проектирано така, че да влезе в тези растящи пазари.

Като се има предвид началната точка на маршрута на пристанище Бандар Абас, търговците и транспортните оператори ще могат да се възползват от интермодалните и цифрови възможности на TIR превозите по коридора. По този начин ще оптимизират търговските потоци и ще стимулират растежа в региона.

Източник: logistika.bg

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]