Стотици служители на НКЖИ се включиха в инициативата „Красива гара“

За поредна година служители на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ почистиха десетки гари и гарови пространства в цялата страна, в рамките на инициативата „Красива гара”. По този начин Компанията се включи за девета поредна година в националната кампания „Да изчистим България заедно” и отбелязване на Световния ден на чистенето.

НКЖИ поддържа и стопанисва 298 жп гари, 392 жп спирки и 17 разделни поста. Интересен факт е, че в страната ни съществуват десетки впечатляващо красиви и живописни места,  достъпни само по релси. Такива са жп спирка Средна Арда, в близост до Кърджали, откъдето се открива прекрасна гледка към язовир  „Студен кладенец“;  на живописния водопад Скакавица можем да се насладим от жп спирка Скакавица в Земенския пролом на река Струма; жп спирка Звезделина, част от една от най-живописните железопътни линии – Русе-Подкова; жп спирка Съботковци, в близост до Габрово; жп спирка Отдих до Карлово; жп гара Генерал Тодоров пък е отличен изходен пункт за екскурзии по склоновете на Кожуха – някогашен вулкан, намиращ се между Сандански и Петрич и още много други живописни места, които заслужават да бъдат посетени и опазени.

„Като страна можем да се гордеем с изключително красиви гари и спирки, които са обект на възхищение от много чуждестранни туристи и изследователи. Необходимо е с общи усилия и отговорност да ги поддържаме чисти и приветливи“ – заяви ген. директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски преди началото на акцията.

Почистването на гарите и прилежащите площи на територията на цялата страна бе направено по предварително разпределение на гаровите райони. Служителите на Централно управление бяха ангажирани в районите на жп гарите в София, а отделните поделения в страната почистиха своите обекти и териториите около съответните гари в страната.

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]