Съветът на ЕС прие промените в пакет „Мобилност“

Съветът на ЕС прие спорните промени в пакета „Мобилност„, съобщи БНР. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене.

След това текстовете да бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

С тези промени се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на осем седмици, а самият водач – на три или четири в зависимост от работния си график.

Нормалната седмична почивка е най-малко 45 часа и тя трябва да се прекарва извън кабината. Ако почивката се ползва извън дома, настаняването трябва да е за сметка на работодателя, гласят промените.

Осем страни, сред които и България, изпратиха писмо до Еврокомисията, с което поискаха той да бъде отменен. Българският премиер Бойко Борисов бе заявил, че заедно с колегите си от тези страни обмисля да заведе колективен иск срещу пакета в Съда на ЕС. 

Припомняме, от самото начало на пакета се противопоставиха шест държави – България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, последвани от Кипър, Малта и Естония.

Според транспортния министър Росен Желязков пакетът „Мобилност“ е прецедент, който разделя държавите членки.

ЖП транспорт

Господин министър, къде сте?

През последните дни станаха известни за гражданското общество редица крупни сделки в българските железници, като модернизация на пътнически вагони в Дряново за 27 млн. лв. без обществена поръчка, 26,5 млн. […]

Автомобилен транспорт

Уволненият шеф на ”Автомагистрали” отказва да напусне поста си

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на ”Автомагистрали” ЕАД. Това заяви пред ”24 часа”, една от близките медии на ГЕРБ, изпълнителният директор на държавното дружество инж. […]