Тайната визита на шефа на ЕАСА – пореден управленски гаф на Министерството на транспорта

След като министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков шумно огласи, че заради липсата на капацитет във въздухоплавателната администрация ще потърси помощта на Европейската агенция за авиационна безопасност, министерството изненадващо запази в тайна посещението на изпълнителния директор на ЕАСА – г-н Патрик Ки.

Обикновено при посещение от такъв висок ранг се провеждат срещи с администрацията и индустрията и се поставят въпроси, касаещи българските интереси в гражданската авиация на държава – пълноправна членка на Европейския съюз, каквато е България. В момента сме свидетели на пълна информационна мъгла и неяснота от какви съображения е продиктувана тази визита.

Липсва официално съобщение от министерството, какво точно се иска от агенцията и какви проблеми се разискват, липсва позицията на държавата.

Тревогата в авиационните среди е предизвикана от факта, че под формата на експертна помощ се прикрива безсилието на администрацията да се справи с елементарни проблеми. Това е резултат от последователното й опразване от професионалисти и назначаването на хора, нямащи понятие от авиация, от които се очаква експертно мнение.

Явно и този път ще берем плодовете на сгрешената кадрова политика и всички ние ще платим цената (а тя ще има реално финансово изражение) на очевидното административно и управленско безсилие. 

ЖП транспорт

Бъдещето на товарния транспорт: от интермодалност към синхромодалност

Tочно като пътнически транспорт, секторът на товарния транспорт е по средата на пълна промяна. Предизвикателствата и желанията за промяна са големи, тъй като опасенията относно изменението на климата, качеството на […]

Автомобилен транспорт

Иван Петков, общински съветник от БСП – гр. Пловдив: Бъдещето на пловдивския градски транспорт е в електрическите автобуси

Господин Петков, накъде трябва да се развива транспортът в Пловдив след местните избори? Най-важната задача пред новия кмет ще бъде изградената транспортна система да заработи. Трябва да могат да се […]