Таксиметрови компании протестират срещу нов Uber – „Максим“

Протест на таксиметрови компании срещу услугата „Максим“ ЕООД подготвят от съюз „Такси“, съобщи за news.bg председателят на Съюза Кирил Ризов.

Протестът, организиран от Инициативния комитет на водачите в София е срещу извършваните нерегламентирани превози на пътници срещу заплащане на територията на България чрез приложението на „Максим“. Според организаторите, от около година чрез платформата се извършват нерегламентирани превози на пътници. По думите на Ризов това ставало и с коли, които не са обозначени като таксита и не са в задължителния жълт цвят.

Ползватели на Максим уточняват, че платформата свързва правоспособен таксиметров шофьор с пътника. Има правила на ползване – тарифа, маршрут, брой пътници. Проблемът е, че чрез това мобилно приложение се прескачат самите компании, към които са таксиметровите шофьори.

„Юбер” официално обжалва забраната в Лондон

„Юбер” официално обжалва забраната в Лондон

Повече от 40 000 шофьори са засегнати

Такси Максим ООД от няколко години са на пазара и са конкуренти на всички нас. Дотук нещата вървяха, но от 2018 г. извършват и превози по нерегламентиран начин с нерегламентирани автомобили и шофьори без документи“, каза пред news.bg Кирил Ризов.

Той сравни тяхното нарушението с нарушението на Uber (Юбер). Според него те трябва да бъдат забранени.

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има производство срещу „Максим“ преди седмици, уточни Ризов. Таксиметровото приложение действа в София, Варна и Пловдив. Според него в София нерегламентираните превози гонят около ¼ от пазарния дял на такситата – стигнали са около 1000-1500 нерегламентирани коли. В столицата традиционно има около 6000 регламентирани таксита от 2000 г. досега, уточни Ризов.

Протестът на 21 март започва от 14 часа на 7-ми километър на „Цариградско шосе“ и ще прикючи към 16 часа пред храм-паметник „Св. Александър Невски“. По трасето на лъча по „Цариградско шосе“ е допустимо включването само и единствено на таксиметрови коли. Очакванията са да се включат около 5 000 таксита.

Протестът е подкрепен от Националния таксиметров синдикат, „Съюз такси“, Националния съюз на превозвачите в България, Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи в България, Асоциацията на таксиметровите синдикати в България.
Подкрепен е и от Инициативен комитет на водачите в София, в който са – Д. Ванев („Такси С експрес“), Л. Костадинов („Радио СВ такси“), В. Тодоров („Йелоу 333“), Николай Ценов („За едно евро“) и Д. Колев („О“К супертранс“).

Автомобилен транспорт

Отлагат „Пакет Мобилност“ до края на октомври

Прилагането на „Пакет Мобилност“ по отношение на спорните въпроси се отлага до края на октомври. Това е второто „негласно удължаване на периода, в който фирмите няма да бъдат санкционирани за […]

ЖП транспорт

ВТУ „Т. Каблешков“ откри новата учебна година с иновативна лаборатория

На 14.09.2020г., в рамките на тържеството по случай откриването на новата академична учебна година, във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ бе официално открита специализирана лаборатория по “Технически средства за управление […]

ЖП транспорт

Освобождават жп операторите от инфраструктурни такси

Представителите на държавите членки в Съвета се споразумяха за мандат във връзка с предложението за даване на възможност на страните да подпомогнат сектора чрез освобождаване на железопътните дружества от определени инфраструктурни такси. Същевременно […]