Теснолейката няма да се закрива, ремонтират локомотивите

Теснолинейката Септември-Добринище няма да спира, ще се развива и популяризира. Така от БДЖ контрираха появилите се опасения, че линията ще бъде закрита. От железниците обясниха, че затрудненията в обслужването на линията от последните дни са заради ремонт на трите локомотива, които теглят вагоните. Проблемите идвали от това, че те са остарели и резервните части са дефицитни, което пък затруднява поддръжката.

Текущият договор за доставка на резервни части се изпълнява от румънска фирма, като за последната получена доставка е извършена рекламация на частите. По тази причина се забавя процесът по извършване на ремонти на три локомотива, обясняват от БДЖ . За осигуряване на услугата в дългосрочен план е извършено проучване и са установени контакти с производители на такъв тип локомотиви за технологична помощ в Германия, както и за нов подвижен състав за теснолинейката. Обмисля се и вариант за закупуване на шинобуси и на специализирани мотриси, заявяват от железница .

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]