Товарен влак от България, превозващ амоняк, е дерайлирал край сръбския град Пирот

Извънредно положение е обявено в сръбския град Пирот, предават световните агенции. 

Десетки хора са се натровили след като влак, превозващ амоняк и други токсични вещества от България, дерайлира и разля товара си край Пирот в Сърбия.
Влаковата композиция, превозваща токсични материали, е натоварена в България – в Девня. Влакът е бил с 20 вагона.

Поради намалена видимост на близката магистрала до България са станали пътни инциденти. Полицията е затворила магистралата.

„Седем души бяха откарани в болница в Ниш“, най-близкия голям град, каза Владан Васич, кмет на град Пирот.

Той съобщи за 51 натровени.

Лекарите в пиротската болница по-късно информираха че един от хората, приети след инцидента, е починал.
Той е имал тежки здравословни проблеми.

Влакът е дерайлирал вечерта.

Има „изтичане на амоняк и разпръскване на голямо количество газ в атмосферата“, обявиха в официално изявление от вътрешното министерство.

В засегнатата част на 60-хилядния град Пирот беше обявено извънредно положение, а властите призоваха жителите да останат в домовете си.

На място веднага след инцидента са изпратени 27 пожарникари с 10 противопожарни автомобила. Спряно е железопътното движение по тази линия.

Поради лоша видимост е прекъснато движението между Пирот и Бела Паланка по главния път. Алтернативният маршрут е през село Понор.

Заради намалената видимост, предизвикана, както се предполага, от изтичането, няколко автомобила са се ударили на основната магистрала, водеща към България, в условията на натоварено движение заради коледните празници, отбелязва Асошиейтед прес. Полицията затвори магистралата и пренасочи трафика по обиколни пътища.Компанията „Сърбия Карго“ съобщи, че това е товарен влак, който се движи всекидневно по участъка Ниш-Димитровград и превозва суровини от България до Прахово и Шабац.

АФП съобщи, че във вагоните на дерайлиралия влак са били превозвани и химически отпадъци от България.

Собственикът на онлайн портала Pirot plus Ненад Паунович каза пред H1 по-рано, че в 30-километровия участък от Бела Паланка до Пирот се усеща силна миризма на амоняк, а видимостта е много лоша.

„Жителите на Пирот са много уплашени и никой не излиза от къщата си”, посочи Паунович.

Засега не е ясно какво е причинило дерайлирането на влака.

Амонякът е газ, който при изтичане може да бъде възпламеним и да нанесе значителни поражения и дори смърт. При отравяне се препоръчва чист въздух, вдишване на водна пара с прибавка на оцет, пиене на топло мляко, минерална вода. При поражение на кожата тя се измива с чиста вода и се поставят компреси от 5-процентов разтвор на оцет. Може да се използва и 5-процентов разтвор на лимонена киселина.

Няма пострадали българи при инцидента в Пирот, където дерайлира български товарен влак, натоварен с амоняк, заяви по БНТ българският консул в Ниш Димитър Цанев.

„Първата информация за инцидента получихме от наши сънародници, които потърсиха връзка с генералното консулство в Ниш. След преглед на шест от тях се оказа, че състоянието им не е притеснително и са освободени към настоящия момент. Има пострадали 51 сръбски граждани и доколкото знам – гръцки граждани, които са в състояние, налагащо болнично лечение. Един или двама от тях са с опасност за живота“, заяви Цанев.

Автомобилен транспорт

Вицепремиерът Христо Алексиев разпореди проверка за завишените цени на ученически карти по линията Слънчев Бряг – Бургас

февруари 6, 2023

Заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев разпореди проверка по случая с новите по-високи цени на ученическите карти по автобусната линия Слънчев бряг – […]

ЖП транспорт

Стартира строителството на три надлеза в жп участъка Церковски – Черноград

февруари 2, 2023

Ръководителят на проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ даде старт на строителството на още три нови надлеза по направлението Пловдив-Бургас. Обектите представляват пътни надлези, продължения на местни селскостопански […]

Воден транспорт

В неизвестност е 70-годишен капитан, паднал зад борда на български кораб край Русе

януари 26, 2023

В неизвестност е 70-годишният капитан на м/к “Валмар”, който пада зад борда в тежка метеообстановка във водите на р. Дунав край с. Сандрово, общ. Русе. Плавателният съд е част от […]