Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно.

Това е положителен старт на 2021 година. Новата услуга означава много за Турция, която възнамерява да поеме активна роля по новия път на коприната. Услугата добавя стойност и към Средния коридор, алтернативен маршрут, свързващ Европа и Китай. Досега фокусът е бил върху трафика на запад.

Новата услуга, пренасяща домакински уреди от Турция, се очаква да даде началото на експортната търговия на Турция към Китай и да осигури по-бърз маршрут от Европа към Далечния изток. Председателят на Асамблеята на турските износители (ТИМ), Исмаил Гюле заяви, че „развитието е значително за бъдещето на износа на Турция“, тъй като страната възнамерява да разшири повече на китайския пазар.

Маршрутът

Влакът обхваща 8693 километра, като пътува през Грузия и Азербайджан, където спира на пристанището на Баку, за да товари товари на кораб през Каспийско море. От страна на казахите, товарът се презарежда във влака, за да продължи пътуването си през огромната страна и най-накрая да достигне Китай.

Железопътната линия Баку-Тбилиси-Kars е важен елемент от този маршрут, който е доказал, че улеснява плавния и бърз трафик между Турция и Китай от стартирането му през 2017 г. Неотдавна Турция отвори тунела Мармарай за товаро-трафик. От ноември 2019 г. влаковете могат да прекосят Боспорес проток през тунела, което означава, че пътуването с влак от Баку до Европа може да се извършва без една спирка. И двете инфраструктури увеличават потенциала на Турция като транзитен маршрут между Европа и Китай.

Участващи страни

Службата се управлява от официалния спедитор TCDD, който се управлява от официалния спедитор TCDD Taşımacılık A.Ş. и Pasifik Eurasia и координиран от Транскаспийския международен транспортен консорциум който се състои от ADY Container (Азербайджан), Pasifik Eurasia Logistics (Турция), GR Логистика (Грузия) и KTZ Express (Казахстан).

Източник: Turkey’s train to China regular on the 2021 timetable | RailFreight.com

Автомобилен транспорт

Служебният кабинет върна Бойко Рановски в Автомобилна администрация

Бойко Рановски се връща начело на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация, съобщиха Нова и бТВ.  Рановски бе освободен от поста в средата на февруари, като той самият обясни, че не е […]

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]