Толсистемата ще тръгне от 1 март (евентуално)

Камионите да плащат тол такса от 1 март 2019 г. предлагат от ГЕРБ с внесени промени в Закона за пътищата.

По действащата нормативна уредба на 16 август т.г. трябваше да започне и търговската, и техническата експлоатация на тол системата. Според новите предложения обаче, от тази дата ще започне само техническата експлоатация на системата за тежкотоварни превозни средства над 3,5 тона.

Предложението реалното събиране на такси да започне от март догодина е следствие от проведените срещи с всички превозвачи за намиране на най-добрия компромисен вариант от гледна точка на тарифирането, както и обхвата на пътищата, уточни депутатът Александър Ненков.

Дотогава превозвачите ще използват електронни винетки както и досега, предаде БТА.

Депутатът припомни, че по първоначалния замисъл тарифирането трябваше да важи за магистралите, първокласните, второкласните и част от третокласните пътища. Но в процеса на разговорите, проведени между регионалното министерство, АПИ, превозвачите, се е стигнало до съгласие за редуциране.

Така първоначално се предлага да се изключат пътищата от трети клас и може би някои от втори.
Освен техническите аргументи, за промените са надделели и притесненията на някои превозвачи за стоките им от първа необходимост, както и опасенията, че някои от тях биха завишили стойностите си.

Ето защо през следващите няколко месеца това ще бъде изчистено и ще се даде възможност на двете страни да намерят необходимия баланс и доверие, за да може реформата да стане реалност, изтъкна Александър Ненков.
Друга причина за отлагане на търговската експлоатация бил опитът с проблемите с електронните винетки в началото на тази година.

Затова сме счели, че не бива да поставяме потребителите и конкретно превозваческите фирми в ситуация, при която системата все още да не е тествана в реално време, и в закона сме записали краен срок за въвеждане на търговската екслпоатация не по-късно от 1 март 2020 г., подчерта Ненков. Това, по думите му, е краен срок.

Ако дотогава системата заработи на достатъчно добро ниво и се постигне компромис, може с решение на МС тя да стартира и по-рано.

днес.бг

ЖП транспорт

ВТУ „Т. Каблешков“ откри новата учебна година с иновативна лаборатория

На 14.09.2020г., в рамките на тържеството по случай откриването на новата академична учебна година, във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ бе официално открита специализирана лаборатория по “Технически средства за управление […]

ЖП транспорт

Освобождават жп операторите от инфраструктурни такси

Представителите на държавите членки в Съвета се споразумяха за мандат във връзка с предложението за даване на възможност на страните да подпомогнат сектора чрез освобождаване на железопътните дружества от определени инфраструктурни такси. Същевременно […]