Тонове боклуци застрашават жп линията София-Перник

Тонове боклуци са натрупани само на метри от железопътната линия, която минава през софийските квартали „Горна баня“ и „Факултета“, информира bTV, позовавайки се на зрителски сигнал.

Това виждат през прозорците всички пътници във влака Перник-София, минути след напускането на гара „Горна баня“. Боклуците са тук с години и никой не почиства мястото„, твърди зрителят, изпратил сигнала

Пред медията инж. Първан Рахталиев от НКЖИ заяви, че Националната компания за железопътна инфраструктура (НКЖИ) ежедневно хвърля труд, средства и време за осигуряване габарита на железния път. „Случвало се е влакът да спира заради боклуци на линията, възможността и рискът да се запали сметището са огромни“, каза Рахталиев. 

По думите му през последните 12 години НКЖИ е похарчила над 6,5 млн. лева за ремонт и почистване на тази отсечка. „Имали сме пет големи почиствания с механизация и голяма организация. Изхвърлят се и метални отпадъци, контейнери пълни с боклук се бутат на пътя„, посочи още той.

Кметът на район „Красна поляна“ – Иван Чакъров обясни, че мястото е почистено основно преди година и половина.

След всяко чистене за месец – два нещата се влошават, а след още месец – два все едно не е чистено, обясниха Иван Чакъров и инж. Първан Рахталиев.

Те са категорични, че решението е в изграждането на защитна стена по цялата линия. За част от релсовия път вече има изградено такова защитно съоръжение.

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]