Трансалпийският тунел Ceneri приветства първата пътническа услуга

Базовият тунел Ceneri с дължина 15,4 км, който е предназначен да увеличи товарния трафик, беше пуснат в експлоатация за пътнически трафик в неделя.

Влакът Eurocity EC 311 напусна централната гара на Цюрих в 6:33 ч. И стигна до Киасо в 8,55 ч., Преминавайки през тунела. Пътниците бяха приветствани от предварително записани съобщения от швейцарския президент Симонета Сомаруга. Тунелът, който беше официално открит на 4 септември, бележи завършването на гигантския алпийски железопътен проект след 28 години строителство. Това беше последното парче от пъзела, предшествано от тунелите Lötschberg (34,6 km) и Gotthard (56 km). С базовия тунел Ceneri времето за пътуване между френскоговорящата Швейцария и Тичино ще бъде значително намалено, съобщиха от Швейцарската федерална железница тази седмица. Пътуването Лозана-Лугано ще отнеме 4 часа 14 минути (18 минути по-малко от преди), докато пътуването Невшател-Лугано ще бъде намалено от 4 часа до 3 часа 32 минути през 2021 г. Цюрих до Милано вече е пътуване от 3 часа 17 минути, в сравнение с 3 часа 40 минути преди това.

Европейският железопътен товарен превоз също ще се възползва от новия тунел. Например, възможно е да спестите до два часа товарен транспорт между Ротердам, холандския пристанищен град и Милано. Възобновяване на трансграничните влакове В сряда Швейцария и Европа успяха да постигнат компромис, който позволи ограничени пътнически услуги между двете страни. Железопътните услуги бяха временно спрени, когато швейцарският железопътен оператор заяви, че персоналът на влака няма капацитет да извършва специфични проверки за безопасност на борда на Covid-19, наредени от италианското правителство. Компромисното споразумение включва предоставяне на правото на италианската полиция да извършва спорадични проверки във влаковете, включително от швейцарската страна. За да преминете границата, ще е необходимо също така да приемете температурен тест, да имате сертификат, който разрешава пътуването, и да представите отрицателен резултат от тест Covid-19. Доказателство за отрицателен тест Covid-19 обаче няма да се изисква за трансгранични работници.

Автомобилен транспорт

Зелената сделка ще повиши цената на бензина

Предстоящата Зелена сделка и предложението за нови минимални нива на акциза, които Европейската комисия се кани да приеме, ще доведат до това до година и половина – две цените на […]

ЖП транспорт

30 млрд. евро за инфраструктурни проекти, свързващи регионите на ЕС

През изминалата седмица Европейският парламент прие актуализираната програма „Механизъм за свързване на Европа“ и отпусна още средства за транспортни, цифрови и енергийни проекти за периода 2021—2027 г. Актуализираната програма „Механизъм […]