март 26, 2023

Транспортният министър търси решение за международните шофьори

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев увери, че ще настоява да се намери решение на въпроса с новите изисквания за командироване на шофьори, съобщиха от правителствения пресцентър.

Алексиев заяви, че ще поиска спешна среща с колегите си от социалното министерство, за да се намери решение на въпроса с новите изисквания за командироване на международните шофьори. Този ангажимент той пое по време на днешната среща с представители на браншови организации в областта на товарните превози.

Според новите изисквания на всеки международен водач трябва да бъде заплащано възнаграждение според минималните изисквания в държавите, до които изпълнява курсове. Според бранша, това би довело до многократно завишаване на техните разходи и създаване на големи затруднения при отчитането на изработените часове на водачите във всяка една държава и изплащането на заплатите им.

Това би направило неконкурентоспособен българският транспортен бранш на европейските пазари, смята сегашният транспортен министър.

По време на разговорите от бранша заявиха, че търпят сериозни загуби заради бавното преминаване през граничните пунктове и поискаха съдействие от министъра. Той ги увери, че ще настоява отговорните институции да създадат необходимата организация за да не се допуска струпването на камиони на границата.

По-рано през деня се проведе среща и с автобусните превозвачи, на която бе решено да се създаде работна група с участието на бранша, ИА “Автомобилна администрация” и представители на Сдружението на общините в Република България.
Целта е да се промени Наредба 2. Основните искания на автобусните превозвачи е да бъдат уеднаквени критериите, които общините залагат при провеждането на обществените поръчки, за възлагане на превози на пътници.

Днес разговори бяха проведени и с представители на таксиметровия бранш и учебните центрове за обучение на водачи.

Голяма част от изложените от таксиметровия бранш проблеми са от компетенциите на общинските администрации, поради което служебният министър Христо Алексиев заяви, че ще запознае Столична община и Сдружението на общините с техните искания. Той призова представители на бранша да обобщят всичките си проблеми, които могат да бъдат решени от министерството в кратки срокове.

На разговорите с представителите на учебните центрове служебният министър Христо Алексиев заяви, че е възложил да се ускори работата на работната група, за изменение на учебната документация.

Източник : www.news.bg

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]

ЖП транспорт

Deutsche Bahn отново в окото на бурята заради финансите и преструктурирането

март 24, 2023

Deutsche Bahn (DB) се оказва отново в центъра на вниманието в Германия поради настоящото финансово положение на компанията и текущите планове за преструктуриране и разделяне на групата. Спорът последва тревожен […]

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

Сподели