декември 7, 2022

Транспортният министър търси решение за международните шофьори

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев увери, че ще настоява да се намери решение на въпроса с новите изисквания за командироване на шофьори, съобщиха от правителствения пресцентър.

Алексиев заяви, че ще поиска спешна среща с колегите си от социалното министерство, за да се намери решение на въпроса с новите изисквания за командироване на международните шофьори. Този ангажимент той пое по време на днешната среща с представители на браншови организации в областта на товарните превози.

Според новите изисквания на всеки международен водач трябва да бъде заплащано възнаграждение според минималните изисквания в държавите, до които изпълнява курсове. Според бранша, това би довело до многократно завишаване на техните разходи и създаване на големи затруднения при отчитането на изработените часове на водачите във всяка една държава и изплащането на заплатите им.

Това би направило неконкурентоспособен българският транспортен бранш на европейските пазари, смята сегашният транспортен министър.

По време на разговорите от бранша заявиха, че търпят сериозни загуби заради бавното преминаване през граничните пунктове и поискаха съдействие от министъра. Той ги увери, че ще настоява отговорните институции да създадат необходимата организация за да не се допуска струпването на камиони на границата.

По-рано през деня се проведе среща и с автобусните превозвачи, на която бе решено да се създаде работна група с участието на бранша, ИА „Автомобилна администрация“ и представители на Сдружението на общините в Република България.
Целта е да се промени Наредба 2. Основните искания на автобусните превозвачи е да бъдат уеднаквени критериите, които общините залагат при провеждането на обществените поръчки, за възлагане на превози на пътници.

Днес разговори бяха проведени и с представители на таксиметровия бранш и учебните центрове за обучение на водачи.

Голяма част от изложените от таксиметровия бранш проблеми са от компетенциите на общинските администрации, поради което служебният министър Христо Алексиев заяви, че ще запознае Столична община и Сдружението на общините с техните искания. Той призова представители на бранша да обобщят всичките си проблеми, които могат да бъдат решени от министерството в кратки срокове.

На разговорите с представителите на учебните центрове служебният министър Христо Алексиев заяви, че е възложил да се ускори работата на работната група, за изменение на учебната документация.

Източник : www.news.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]

Сподели