Транспортното министерство пусна тайно конкурсите за шефове на държавни предприятия

Транспортното министерство е обявило конкурси за директори и членове на управителни съвети на всички подчинени държавни дружества, показа справка на Транспортал в сайта на министерството.

Сроковете за кандидатстване за обявените позиции са много кратки – 10 работни дни, за които кандидатите трябва да представят всички необходими документи, да попълнят молба заявление и да приготвят 10-странична концепция за развитие на съответното дружество.

Според експерти обаче обявените от министерството конкурси са в нарушение на закона за публичните предприятия и правилника за неговото използване. Според изискванията процедурите трябва да бъдат съгласувани с Агенцията за публичните предприятия и контрол. От своя страна агенцията трябва да публикува  официално съответния конкурс, като трябва да назначи комисия в състав от 9 члена – 3 от агенцията, 3 от министерството и 3 независими експерти.

Засега подобно съгласуване не е извършено и на страницата на АППК няма публикувана информацията за конкурсите на транспортното министерство. Според експерти нарушението на закона и правилника са достатъчен повод конкурсите да бъдат обжалвани и да бъдат отменени от съда.

Не закъсняха реакциите от социалните мрежи. „Бързат като за последно да си назначат своите хора и после никой да не може да ги пипне“, пише потребител в специализирана група за автомобилен транспорт.

Предприятията, чието ръководство трябва да бъде избрано от комисиите са едни от най-големите в България. Освен познатото БДЖ, в списъка с обяви е и НК „ДП Железопътна инфраструктура“, която няколко поредни години е обявявана за най-големия работодател в България. Сред другите предприятия са държавни пристанища, летища, Български морски квалификационен център, Български пощи, Пристанищна инфраструктура, Ръководство на въздушното движение, Транспортните болници. В списъка е и преброителя на гласовете при провеждане на избори „Информационно обслужване“, където трябва да бъдат назначени трима представители на държавата и двама независими експерти.

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]