Транспортното министерство пусна тайно конкурсите за шефове на държавни предприятия

Транспортното министерство е обявило конкурси за директори и членове на управителни съвети на всички подчинени държавни дружества, показа справка на Транспортал в сайта на министерството.

Сроковете за кандидатстване за обявените позиции са много кратки – 10 работни дни, за които кандидатите трябва да представят всички необходими документи, да попълнят молба заявление и да приготвят 10-странична концепция за развитие на съответното дружество.

Според експерти обаче обявените от министерството конкурси са в нарушение на закона за публичните предприятия и правилника за неговото използване. Според изискванията процедурите трябва да бъдат съгласувани с Агенцията за публичните предприятия и контрол. От своя страна агенцията трябва да публикува  официално съответния конкурс, като трябва да назначи комисия в състав от 9 члена – 3 от агенцията, 3 от министерството и 3 независими експерти.

Засега подобно съгласуване не е извършено и на страницата на АППК няма публикувана информацията за конкурсите на транспортното министерство. Според експерти нарушението на закона и правилника са достатъчен повод конкурсите да бъдат обжалвани и да бъдат отменени от съда.

Не закъсняха реакциите от социалните мрежи. „Бързат като за последно да си назначат своите хора и после никой да не може да ги пипне“, пише потребител в специализирана група за автомобилен транспорт.

Предприятията, чието ръководство трябва да бъде избрано от комисиите са едни от най-големите в България. Освен познатото БДЖ, в списъка с обяви е и НК „ДП Железопътна инфраструктура“, която няколко поредни години е обявявана за най-големия работодател в България. Сред другите предприятия са държавни пристанища, летища, Български морски квалификационен център, Български пощи, Пристанищна инфраструктура, Ръководство на въздушното движение, Транспортните болници. В списъка е и преброителя на гласовете при провеждане на избори „Информационно обслужване“, където трябва да бъдат назначени трима представители на държавата и двама независими експерти.

Воден транспорт

„Vera Su“ ще бъде възстановен и продаден на търг

Vera Su“ ще бъде възстановен и продаден на търг. Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет. Той каза още, че разходите по спасителната операция на […]

Воден транспорт

Галина Василева: За оставащите 2 години от трябва да бъдат усвоени 50% от финансовия ресурс на ОПТТИ

Навлизаме в последните две години от изпълнението на програмен период 2014 – 2020 г., през които трябва да бъде усвоен 50% от бюджета на програмата или около 2 млрд. лева. […]

Симеон Ананиев
Автомобилен транспорт

Експерти: Основната причина за трагедията на АМ „Струма“ не трябва да се търси в състоянието на пътя

Основната причина за тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ не трябва да се търси в състоянието на пътя. Това заяви председателят на Браншова асоциация „Пътна безопасност“ проф. д-р инж. Румен Миланов в […]