Транспортното министерство пусна тайно конкурсите за шефове на държавни предприятия

Транспортното министерство е обявило конкурси за директори и членове на управителни съвети на всички подчинени държавни дружества, показа справка на Транспортал в сайта на министерството.

Сроковете за кандидатстване за обявените позиции са много кратки – 10 работни дни, за които кандидатите трябва да представят всички необходими документи, да попълнят молба заявление и да приготвят 10-странична концепция за развитие на съответното дружество.

Според експерти обаче обявените от министерството конкурси са в нарушение на закона за публичните предприятия и правилника за неговото използване. Според изискванията процедурите трябва да бъдат съгласувани с Агенцията за публичните предприятия и контрол. От своя страна агенцията трябва да публикува  официално съответния конкурс, като трябва да назначи комисия в състав от 9 члена – 3 от агенцията, 3 от министерството и 3 независими експерти.

Засега подобно съгласуване не е извършено и на страницата на АППК няма публикувана информацията за конкурсите на транспортното министерство. Според експерти нарушението на закона и правилника са достатъчен повод конкурсите да бъдат обжалвани и да бъдат отменени от съда.

Не закъсняха реакциите от социалните мрежи. „Бързат като за последно да си назначат своите хора и после никой да не може да ги пипне“, пише потребител в специализирана група за автомобилен транспорт.

Предприятията, чието ръководство трябва да бъде избрано от комисиите са едни от най-големите в България. Освен познатото БДЖ, в списъка с обяви е и НК „ДП Железопътна инфраструктура“, която няколко поредни години е обявявана за най-големия работодател в България. Сред другите предприятия са държавни пристанища, летища, Български морски квалификационен център, Български пощи, Пристанищна инфраструктура, Ръководство на въздушното движение, Транспортните болници. В списъка е и преброителя на гласовете при провеждане на избори „Информационно обслужване“, където трябва да бъдат назначени трима представители на държавата и двама независими експерти.

Автомобилен транспорт

Михаил Рангелов, главен редактор на Транспортал: За Украйна ще има план за възстановяване след войната, България задължително трябва да се включи в него

След приключването на войната в Украйна ще има нов план „Маршал“ за възстановяването на разрушенията. Средствата ще бъдат много големи и политиците в България задължително трябва да ни включат в […]

ЖП транспорт

ЕК одобри Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027

Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 беше одобрена днес от Европейската комисия. Това е първата голяма инфраструктурна програма за България, която е приета от Европейската комисия. Бюджетът на програмата е приблизително 1.61 […]

Воден транспорт

Турция вдига петкратно таксите за кораби през Босфора, транспортният министър с остра реакция след сигнал от бизнеса

България има само десет дни за реакция срещу решението на Турция да вдигне петкратно таксите за преминаване през Босфора, коментира пред Транспортал Стоян Новаков, бивш транспортен заместник-министър в правителството на […]