Френското правителство минава на електрически автомобили и заменя самолетите с влакове

Правителството на френския президент Еманюел Макрон обяви днес пакет от мерки, чрез които да намали въглеродните си емисии, съобщи „Асошиейтед прес“.

Като част от решенията държавният глава вече ще ползва брониран автомобил с хибриден двигател и зареждаща се батерия.

Всички министри от правителството ще минат на електромобили или хибридни автомобили и ще бъдат насърчени да ползват влакове вместо самолети при пътувания, които не са спешни и са с продължителност под четири часа, съобщи министърът на екологията Елизабет Борн, цитирана от БТА. Тя допълни, че в петък ще отиде на посещение в Северна Франция с влак.

Мерките включват още годишен бонус от 200 евро за държавните служители, които започнат да ходят на работа с колело или да споделят пътуването си с автомобил. Стимулите ще са в сила от юли. От лятото държавните ведомства ще спрат да купуват пластмасови стоки за еднократна употреба и ще използват най-малко 20 процента органични съставки в столовете за държавни служители.

Очаква се утре Макрон да обяви активизиране на усилията за защита на връх Монблан, най-високия в Западна Европа, коментира „Асошиейтед прес“ и напомня, че президентът ще посети глетчер, който подобно на други в Алпите, силно се топи. Той ще пътува дотам със самолет, придружен от екоминистъра Елизабет Борн.

Източник: dnevnik.bg

Автомобилен транспорт

Датската компания за автомобилен транспорт Dania Connect получи три нови камиона Mercedes Actros с прибиращи се слънчеви панели. Панелите подобряват разхода на гориво, а също така и позволяват да се […]

Автомобилен транспорт

Изграждат нов жп възел в Унгария

Metrans, част от логистичнта компания HHLA, изгражда още един железопътен терминал в Унгария, за да разшири транспортните си услуги по Адриатическия коридор и към Южната и Югоизточна Европа. За тази […]