Хасково остана без обществен транспорт заради протест

Превозвачите в обществения транспорт в Хасково от днес сутринта са в своеобразна стачка, след като почти всички местни фирми спират пътническите курсове по общо 6 направления в общината и между други общини, предаде БТА.

Мярката е протест срещу политиката на община Хасково в транспорта, която допуска да се раздават автобусни линии в нарушение на правилници и закони, коментира собственикът на фирма „Арда тур” Себахтин Исмаил. По думите му днес общо 62 курса няма да бъдат изпълнени, а се очаква около 10 000 пътници да бъдат засегнати.

Автобуси не са тръгнали и няма да пътуват по следните направления: Хасково – Минерални бани – Сусам, Хасково – Симеоновград, Хасково – Големанци, Хасково – Текето, Хасково – Славяново през селата Криво поле и Елена. Засегнати ще бъдат и превози по линията Хасково – Свиленград.

„Извиняваме се за неудобствата, които ще причиним на пътниците. Отговорността следва да носят хората, които ни управляват в общините Хасково и Минерални бани и които ни принудиха на тази стъпка”, заяви Исмаил.

Наложи се община Минерални бани да пусне незаконен превоз, който да събира пътниците по линията до Хасково.

Конфликтът се зароди в средата на миналата седмица. Тогава на Областна комисия по транспорта бе гласувано решение, според което на „Арда тур” се отнема курса по линията Хасково – Минерални бани в 7,15 часа и квотата се дава на превозвач от община Минерални бани. Община Хасково е подкрепила предварително това решение. На сесия на Общинския съвет в Хасково миналия петък Себахтин Исмаил поиска от трибуната на заседанието и оставката на кмета на Хасково Добри Беливанов.

„Всеки може да поиска оставка – и какво?“, запита в отговор градоначалника. Според кмета решението кой кога да вози е взето от областната транспортна комисия. От там контрират, че са били само домакин. „Проблем има в община Хасково, няма в областната комисия, нито пък в областната транспортна схема“, каза областният управител Станислав Дечев.

Днешният протест се подкрепя от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Анализи

Какво означава предстоящата либерализация на жп транспорта за новата програма на БДЖ

Новото ръководство на БДЖ представи приоритетите в новата икономическа програма на холдинга. Една от новините е свързана с недостига на железопътни вагони, който компанията изпитва, а решението на управата й е да […]