Ускоряваме проекта за интермодална свързаност от Егейско море през Черно море до Дунав

Интермодалният транспортен коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе скоро няма да е само амбициозен план, решени сме да го превърнем в реалност. Това бе общото мнение, изразено на среща днес между вицепремиера по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на инфраструктурата и транспорта на Гърция Костас Караманлис. Железопътната и пътна свързаност, както и сътрудничеството между българските и гръцки пристанища, бе основна тема на разговора.
Предстои създаване на общо дружество за управление на проекта за интермодална свързаност. Двете страни ще кандидатстват за европейско финансиране с обща апликационна форма. Вицепремиерът Алексиев уведоми гръцкия си колега, че е провел разговор с европейския комисар по транспорта Адина Вълян, в който е представил тази идея.
Интермодалният проект ще осигури възможност за подобряване на транспортната свързаност не само между България и Гърция, но и на целия регион. „На фона на променящата се транспортна и енергийна карта в Европа, той ще даде възможност за бъдещото бързо възстановяване и модернизиране на Украйна. Коридорът Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе е алтернатива на Босфора, където от началото на месеца таксите за преминаване бяха увеличени неколкократно“, каза вицепремиерът Алексиев.
Проектът ще допринесе за увеличение на товарите, намаляване на таксите за превоз и времето за пътуване. Той обхваща района и пристанищната инфраструктура на Александруполис, които са от стратегическо значение за транспортната и енергийната сигурност в целия регион, бяха категорични министрите.
Срещата на вицепремиера Алексиев с министър Костас Караманлис е част от програмата на посещението на българска делегация в Атина. В разговорите участват и министрите на икономиката и индустрията Никола Стоянов и на енергетиката Росен Христов.

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]