Чешки жп превозвач отмъква българските машинисти с 1350 евро заплата

Частният жп превозвач ARRIVA, който наскоро спечели договор за обслужване на част от линиите в Чехия срещу субсидия от държавата, търси да наеме български машинисти.

Това става ясно от обява в сайта за подбор на персонал JobTiger.

От ARRIVA обясняват, че търсят машинисти за работа в Чешката република, а предлаганата „месечна заплата, превеждана по вашата сметка е до 1350 евро“.

От международната компания уточняват и че в пакета от екстри влиза „удобно настаняване със субсидия от работодателя“ плюс 5 седмици платен годишен отпуск.

Жп превозвачът поема ангажимент и за осигуряването на представителни униформи, а датата за постъпване на работа е от 1 октомври т. г.

Кандидатите за машинисти в Чехия ще бъдат подбрани през лятото. Те трябва да изпратят автобиография на английски език, в която да посочат всички професионални лицензи, които притежават. 

Активирането на българския пазар на труда на ARRIVA е поредната лоша новина за БДЖ. Държавната компания непрекъснато губи най-ценните си кадри, които масово се прехвърлят към столичния Метрополитен и българските частни жп превозвачи. След пускането на третия лъч на софийската подземна железница е много вероятно БДЖ да остане без кадри, които могат да карат влака.

В същото време сред „чантаджиите“ в компанията текучество няма.  

Автомобилен транспорт

Виа Карпатия или как се защитава национален интерес

Пред няколко дни публикувахме информация за официалната подкрепа, която коридорът „Виа Карпатия“ получи от всички страни, през които той преминава, включително и България. Особеното при него е, че той свързва […]

Автомобилен транспорт

Бизнесът със стари коли рухна

Много от търговците на употребявани автомобили са пред фалит, след като от началото на годината бизнесът с вноса на стари коли още повече зацикли. С 9,2 процента са намалели регистрациите в […]