Човекът – парламент Гиньо Ганев вече има паметник в София

Един от доайените на българската политика и първи омбудсман на страната – Гиньо Ганев, вече има паметник в центъра на София. Човекът-парламент, както бе известен Ганев, бе депутат в 8 поредни народни събрания и имаше основна роля в изработването на демократичната Конституция след промените в края на 1989 г.

 Церемонията по освещаването на паметника уважиха редица водещи политически и обществени личности, сред които патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова и настоящият омбудсман Мая Манолова, академик Стефан Воденичаров, бившите министри Румен Петков и Петър Мутафчиев, председателят на БСП-София Калоян Паргов и други.

 Датата 12 юли, избрана за откриването на паметника, не е случайна, тъй като днес стават 28 години от приемането на сегашната конституция.

 Ганев има огромен принос и в приемането на редица символи на съвременната българска държавност. Така например по негово предложение песента „Мила родино“ е приета за държавен химн. Гиньо Ганев ни напусна на 18 декември 2016-та година на 88-годишна възраст.

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]