Шанхай ускорява зелените инициативи в транспортния сектор

Шанхай ще ускори използването на зелена енергия в сектора на транспорта в периода на 14-ия петгодишен план (2021 – 2025 г.), съобщиха местните транспортни власти.

Бюрото по пътен транспорт обяви, че Шанхай ще засили популяризирането и приложението на енергоспестяващи превозни средства и такива с нови енергии през следващите пет години.

Всички нови и модернизирани автобуси и таксита ще използват нови енергии, а процентът на електрическите автобуси в града се очаква да достигне 96% до 2025 г.

Градът ще ускори също инсталирането на зарядни колонки, насърчи използването на чиста енергия, като втечнен природен газ и водород за товарни превозни средства и проучи стартирането на пилотни автономни автобусни маршрути.

Представител на бюрото каза, че успоредно с адаптирането към нарастващите нужди от превоз, Шанхай ще ускори изграждането на зелена и нисковъглеродна система за транспортни услуги, като оптимизира енергийната структура, насърчи иновацията и повиши ефективността на управлението.

ЖП транспорт

Кадровите проблеми в БДЖ са почти нерешими

Heдocтигът нa ĸaдpи в „БДЖ-Πътничecĸи пpeвoзи“ cъщecтвyвa пpeдимнo в eĸcплoaтaциoннитe звeнa, ĸaтo пpиблизитeлнo 7% e изчиcлeният тpaeн нeдocтиг нa paбoтнa pъĸa oт cpeднocпиcъчнaтa чиcлeнocт нa пepcoнaлa. Toвa зaявиxa oт дpyжecтвoтo […]

Въздушен транспорт

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев: Открихме самолетна линия София-Скопие още през 2007 г.

Транспортният министър по времето на Тройната коалиция Петър Мутафчиев беше един от най-активните членове на кабинета в периода 2006-2009 г. за откриване на самолетна линия София-Скопие и събитието се състоя […]

Йордан Мирчев
ЖП транспорт

След 20 години Йордан Мирчев отново поема БДЖ

След близо 20 години проф. Йордан Мирчев поема отново ръководството на БДЖ. В официално съобщение от транспортното министерство се казва, че с протокол на министерството се променя съставът на Съвета […]