Шефката на ДАИ – Пловдив и още четирима служители са арестувани при акцията на ДАНС

Временно изпълняващият началник на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ – Пловдив – Ана Генова е задържана при днешната операция на ДАНС, съобщи TrafficNews. Заедно с нея в ареста са още четирима служители от администрацията. Арестувани са и двама собствениците на фирми превозвачи. 

Днес сутринта агенти на ДАНС влязоха в сградата на ДАИ на Сточна гара. Според запознати рушвет, поискан от голяма транспортна фирма е станал причина за разследването научи TrafficNews. Преди два месеца служител от ръководството на ДАИ е поискал рекорна сума, за да прикрие нарушения, които биха довели до отнемането на лиценза й. Собственикът на компанията е подал сигнал в ДАНС и служители на агенцията са поставили въпросния служител под наблюдение. 

Операцията е стартирала с обиски и претърсвания в кабинетите на ръководството на ДАИ в сградата на Автотраспорт на Сточна гара. Разпитани са част от служителите на пловдивската структура. Освен това на база на отменени наказателни постановления в ДАНС са извикани и разпитани собственици на транспортни фирми. На техни фирми са били съставяни актове, а след това по една или друга причина тези актове са били отменени. Основният въпрос е как са били мотивирани служителите да се откажат от първоначалните си констатации. 

Според запознати от транспортния бранш в Пловдив в местната структура на ДАИ е имало порочна практика броят на установените нарушения да се мултиплицира и това да бъде причина за евентуално отнемане на лиценза. Например на камион, който се е движел с развалена тахошайба в рамките на месец се съставя акт не за 1, а за 30 нарушения. Така служителите на ДАИ имат право да поискат отнемане на лиценза на компанията, с чийто лиценз се движи камионът. А за да запази разрешителното си, собственикът на фирмата трябва да потърси неофицални начини да си реши проблема.

Началникът на ДАИ Пловдив е в болнични от три месеца, а временно изпълняващ длъжността е Ана Генова. 

Преди половин година Окръжна прокуратура и Икономическа полиция проведоха мащабна акция в Пловдив.  На 27 март 2019 бяха блокира таксиметровите стоянки в Пловдив и офисите на четири от най- големите превозвачи в града. Бяха обискирани „Рин Транс“, „Легия Груп“, „Бали Груп“ и „Макс -76“. За 24 часа бяха арестувани и свързаните с тях – Стефан Балимезов и Емил Кондов – Доктора. Няколко дни по-късно последва и проверка в офисите на „Хачо груп” и собственикът й Мариян Киров. Разследване на TrafficNews.bg установи, че петте фирми , които държат около 70% от такситата в града,  са собственост на лица с криминални досиета.  Окръжният прокурор Румен Попов официално потвърди, че по данни на ДАИ 1000 от 1500 таксита в града се водят на скитници, затворници и хора, които дори не знаят, че имат бизнес. 

Причината таксиметровите услуги да се водят на хора – бушони е укриване на данъци. По закон всички касови апарати, които са в такситата се водят на превозвача, който в повечето случаи е и Данъчно задължено лице. Така таксиметровите шофьори работят на пръв поглед законно – имат си общинско разрешително, патент, издават касова бележка. С малката подробност, че оборота от апарата не се отчита никъде. И ако по някаква случайност НАП засече някой в нарушение и направи ревизия, държавата ще пие една студена вода. 

Публична тайна е, че след като е натрупала определен оборот, фирмата се прехвърля на клошар или болен човек,  а колите, които се водят на нея, се прехвърлят на новоучредено дружество. То работи в рамките на 1 г. максимум, а след това  се регистрира нова фирма.  

Факт е, че няколко от офисите на таксиметровите компании се намират в сградата на ДАИ. Доколко нарушенията се извършват със съдействието на служителите от изпълнителната агенция, ще стане ясно по време на разследването. 

трафикнюз

Въздушен транспорт

Корнелия Нинова: ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“

ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“, алармира през фейсбук страницата си лидера на БСП Корнелия Нинова. „Господин Борисов, вярно ли е, че правителството […]

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]