Шефът на ЖП администрацията: ЕК не може да ни накаже, защото не сме нарушили правилата при сливането на БДЖ

„Европейската комисия не може да ни накаже, понеже не сме нарушили нейните правила. Процедурата по вливането на пътническите и товарни превози в НК „БДЖ’ няма да има нужда да бъде нотифицирана от Брюксел“, категоричен бе изпълнителният директор на ИА „Железопътна администрация“ Веселин Василев по време на представянето на пътната карта за развитие на БДЖ.

Български държавни железници ще се преобразуват в национална компания до септември. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Илия Илиев.

Министерството на транспорта и съобщенията предвижда поредица от политически и юридически действия, като първата стъпка вече е направена.

Предстои публично обсъждане с работодателските и неправителствени организации, като подробностите ще бъдат представени пред Комисията по транспорт и съобщения на Народното събрание.

Пътната карта предвижда десет стъпки. Те очертават пътя към промяна и развитие на Българските държавни железници, обясни заместник-министър Илиев.

Заедно с юридическата част на преструктурирането има редица съпътстващи действия, свързани с разработване на петгодишен бизнес план, намаляване на времето за пътуване на дълги разстояния, повишаване на стандарта на обслужване, осигуряване на транспортна свързаност с европейската железопътна система и др.

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]