Шефът на ЖП администрацията: ЕК не може да ни накаже, защото не сме нарушили правилата при сливането на БДЖ

„Европейската комисия не може да ни накаже, понеже не сме нарушили нейните правила. Процедурата по вливането на пътническите и товарни превози в НК „БДЖ’ няма да има нужда да бъде нотифицирана от Брюксел“, категоричен бе изпълнителният директор на ИА „Железопътна администрация“ Веселин Василев по време на представянето на пътната карта за развитие на БДЖ.

Български държавни железници ще се преобразуват в национална компания до септември. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Илия Илиев.

Министерството на транспорта и съобщенията предвижда поредица от политически и юридически действия, като първата стъпка вече е направена.

Предстои публично обсъждане с работодателските и неправителствени организации, като подробностите ще бъдат представени пред Комисията по транспорт и съобщения на Народното събрание.

Пътната карта предвижда десет стъпки. Те очертават пътя към промяна и развитие на Българските държавни железници, обясни заместник-министър Илиев.

Заедно с юридическата част на преструктурирането има редица съпътстващи действия, свързани с разработване на петгодишен бизнес план, намаляване на времето за пътуване на дълги разстояния, повишаване на стандарта на обслужване, осигуряване на транспортна свързаност с европейската железопътна система и др.

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]