Шишков: До няколко месеца стартираме последния участък на магистрала “Европа”

До няколко месеца стартираме последния участък на магистрала “Европа”. Това заяви министърът на регионалното развитие Иван Шишков след заседанието на служебния кабинет. На него беше взето решение за отчуждаване на имоти по трасето от София до Сливница.

Шишков припомни, че доскоро този участък от аутобана не е имал подробен устройствен план, а папките седем месеца, по време на редовния кабинет, престоявали в министерството. Той е одобрен в края на миналата година.

След одобрението на ПУП, отчуждаването на земите е втората стъпка към старта на строителството, което според министъра ще започне до месеци.

Срокът да завършване на магистралата е края на тази година, той нямало да бъде спазен. Но служебното правителство забързвало процедурите, за да не се загубят европейски средства, с които се финансира магистралата. 

Той припомни, че участъкът от Сливница до Драгоман е изграден, от Драгоман до КПП “Калотина” до два месеца се очаква да бъде завършен. Работи се интензивно, каза Шишков.

Източник: 24часа

ЖП транспорт

“Търпимост” за мостове, тунели и за още много инфраструктура, изградена без проект и разрешение за строеж

юни 1, 2023

Ако предложеният законопроект бъде приет от депутатите в този вид, тези строежи няма да подлежат на премахване и забрана за ползване Правна възможност за статут “търпимост” за мостове, тунели, надлези […]

ЖП транспорт

НКЖИ ще подпомогне гимназията в Куклен, Пловдивска област за обучение в направление железопътен транспорт

май 31, 2023

Фирми от Тракия икономическа зона (ТИЗ) ще подпомогнат четири училища в Пловдивска област, за да се превърнат в модерни професионални гимназии. Това стана ясно по време на форум “Бизнесът и […]