10 млрд. лева за 10 години могат да направят пътищата ни европейски

По 1 млрд. лв. годишно в продължение на 10 години могат да направят пътищата ни европейски, коментира председателят на НТС по транспорта Ясен Ишев на организираната от съюза и от Форум за Балкански транспорт и инфраструктура (ФБТИ) кръгла маса „Автомагистрала „Рила“ – свързаност, коридори, перспективи“. Според него средствата в момента са наполовина от нужните и държавата трябва да търси допълнителни източници на средства за рехабилитация и развитие на инфраструктурата.

„Думата концесия в никакъв случай не е лоша дума“, коментира Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ. Според него има потенциал да се стигне до реализация на концесия, при която инвеститорът изгражда инфраструктурния обект (в случая магистрала), а получава правото да експлоатира за определен период от време.

Самата АМ „Рила“ също е била интерес за концесия. Калин Пешов, председател на УС на „ГБС“ ЕАД обясни, че от компанията са имали интерес за концесия за изграждане през 2008 година, като процедурата е била в напреднала фаза. Ако бяхме построили „Рила“ на концесия, по наши изчисления таксата за преминаване щеше да е 5 стотинки на километър, обясни Албена Ангелова от „ГБС“.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…