10-те най-безопасни авиокомпании в света

С 21 фатални инцидента и 986 аварии, 2014 година е сред тежките за авиационния бизнес. Въпреки това летенето си остава един от най-безопасните начини за транспорт. Според австралийското авиационно уеб издание AirlineRatings.com, авиоиндустрията е превозила 3,3 милиарда пътници с 27 милиона полета през изминалата година.

Наскоро АirlineRatings.com подреди 10-те най-безопасни авиокомпании сред 449 по света. Оценката е направена по множество критерии – съответствие с изисквнията на международните регулатори, регистрирани инциденти за последните 10 години, резултати от одитите за безопасност на Международната асоциация за въздушен траспорт (IATA) и др.

Любопитна подробност е, че в Топ 10 са компании от Азия, Австралия и Европа, но не присъства нито една от Америка и Африка.

AirlineRatings.com  не е дала точно подреждане за авиокомпаниите между 10-то и 2-ро място, но за първото е посочила категоричен победител.

Ето и отличените:

 Air New Zealand

Новозеландската авиокомпания отбеляза възход след кризисните години в началото на века. Наскоро тя получи и друга висока оценка от AirlineRatings.com – сайтът я обяви за най-добрата авиокомпания в света. В последните десетилетия превозвачът няма сериозни инциденти.

Singapore Airlines

Компанията е позната с високото качество на услугите си. Тя е определена и за най-добрата авиокомпания в света от Business Insider. От 2000 г. базираната на Летище Changi компания няма инцидент.

Finnair

Като национален превозвач на Финландия, Finnair не получава сериозно място в медиите, колкото останалите си скандинавски конкуренти. Но това не означава, че компанията трябва да бъде подценявана. Тя има едни от най-добрите показатели за безопасност в света и при нея няма значими инциденти от 60-те години на миналия век.

British Airways

Една от най-големите и награждавани авиокомпании в Европа. Въпреки че в последните години регистрира няколко по-малки инцидента, с нейн самолет няма сериозна криза от 1976 г. насам, а компанията е основана през 1974 г.

Cathay Pacific

Наскоро AirlineRatings.com награди Cathay Pacific с отличие за най-доро настаняване в бизнес класа в света. С изключение на тероростични атаки, авиокомпанията няма фатален инцидент от 60-те години на 20-и век.

Emirates Airlines

От основаването си през 1985 г. Emirates израсна и се превърна в един от най-големите играчи в авио бизнеса. За тези години компанията има перфектно досие за безопасност – нито един фатален инцидент.

Etihad

Подобно на дубайската Emirates, авиокомпанията на Абу Даби Etihad има неопетнено досие за безопасност. Тя успя да се превърне в мащабен превозвач само десетилетие след старта си.

EVA Air

Тайванската EVA Air наскоро бе определена за най-добрата авиокомпания за далечни полети от AirlineRatings.com. При нея няма регистрирани значими инциденти от 1988 г. насам.

Lufthansa

Германската Lufthansa е европейската авиационна непреодолима сила. Оперира от 1955 г. и тази година бе определена за най-добрата европейска компания за дълги полети от австралийския сайт. Няма фатални инциденти от 1993 г.

И номер 1 в подреждането:

Qantas

И победителят е австралийската Qantas. Тя е Volvo на авиационната индустрия – компания, чиято репутация е изградена на най-високи стандарти за сигурност. Превозвачът оперира от 93 години и няма фатален инцидент от 1951 г. насам.

Източник: Economic.bg

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]