100 автоматични метеостанции край пътищата предупреждават за лошо време

 

100 автоматични станции ще следят метеорологичните условия по републиканската пътна мрежа. Страната ни ще разполага с тях до четири години. Това са съобщили от Агенция „Пътна инфраструктура" за Нова телевизия.

В момента у нас работят 9 такива станции. Те са изградени със средства от две оперативни програми – ОП "Транспорт" и ОП "Техническа помощ".

Устройствата ще бъдат монтирани в най-рисковите участъци – именно там, където всеки каприз на времето може сериозно да застраши безопасността.

Температурата под и над пътната настилка, влажността, силата на вятъра, видимостта и точната на замръзване могат да бъдат измерени с датчиците. Измерените данни ще се изпращат в ситуационния център на пътната агенция. Там те ще се използват за адекватно прогнозиране на пътната обстановка.

От „Пътната агенция" обясняват, че данните от метеорологичните станции ще се обработват в реално време. Станциите ще предупреждават за опасност от наводнение, замръзване и т.н. Специално вградените датчици за отчитане солеността на водата на пътя ще съдействат да се предвиди и преизчисли точката на замръзване.

Мрежата от метеорологични станции ще позволява точно прогнозиране на пътните условия и ще предупреждава структурите на Агенция „Пътна инфраструктура", шофьорите и пътноподдържащите фирми при настъпване на промени във времето.

Близо 4 млн. лева е цената на последните три от станциите. Парите са осигурени от бюджета и ОП „Транспорт". "Пътната агенция" е подготвила проекти за останалите устройства, които ще се изграждат. За тях ще се търси финансиране с европейски пари в предстоящия програмен период.

 

Източник: http://news.ibox.bg, 20.10.2015г.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…