100 автоматични метеостанции край пътищата предупреждават за лошо време

 

100 автоматични станции ще следят метеорологичните условия по републиканската пътна мрежа. Страната ни ще разполага с тях до четири години. Това са съобщили от Агенция „Пътна инфраструктура" за Нова телевизия.

В момента у нас работят 9 такива станции. Те са изградени със средства от две оперативни програми – ОП "Транспорт" и ОП "Техническа помощ".

Устройствата ще бъдат монтирани в най-рисковите участъци – именно там, където всеки каприз на времето може сериозно да застраши безопасността.

Температурата под и над пътната настилка, влажността, силата на вятъра, видимостта и точната на замръзване могат да бъдат измерени с датчиците. Измерените данни ще се изпращат в ситуационния център на пътната агенция. Там те ще се използват за адекватно прогнозиране на пътната обстановка.

От „Пътната агенция" обясняват, че данните от метеорологичните станции ще се обработват в реално време. Станциите ще предупреждават за опасност от наводнение, замръзване и т.н. Специално вградените датчици за отчитане солеността на водата на пътя ще съдействат да се предвиди и преизчисли точката на замръзване.

Мрежата от метеорологични станции ще позволява точно прогнозиране на пътните условия и ще предупреждава структурите на Агенция „Пътна инфраструктура", шофьорите и пътноподдържащите фирми при настъпване на промени във времето.

Близо 4 млн. лева е цената на последните три от станциите. Парите са осигурени от бюджета и ОП „Транспорт". "Пътната агенция" е подготвила проекти за останалите устройства, които ще се изграждат. За тях ще се търси финансиране с европейски пари в предстоящия програмен период.

 

Източник: http://news.ibox.bg, 20.10.2015г.

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]