110 нови автобуса заменят най-старите от градския транспорт в София

От есента в София ще тръгнат нови 110 автобуса, които са част от програмата за обновление на автобусния парк на София. Това заяви Слав Монов, изпълнителен директор на „Столичен автотранспорт", предаде БГНЕС.

33 млн. лв. е стойността на всички 110 нови автобуса. Финансирани са със заем от Европейската централна банка. Това е една от постигнатите най-ниски цени за България и Европа, обясни Монов.

През септември всички 110 автобуса ще пристигнат накуп, така след месец – в края на септември или началото на октомври ще влязат и в експлоатация. След като това стане, старите ще бъдат продадени за скрап или бракувани. Така най-старите автобуси, които ще останат, ще са от 1998 г. С влизането в сила на новата програма за обновление на столичния градски транспорт до три години те също ще бъдат обновени.

Практически след три години по столичните улици ще се движат автобуси, най-старите от които, ще са модел от 2007-а година.

Новите автобуси, които ще влязат в движение през октомври, ще се движат по линии 60, 64, 77, 309 и други линии от градската и крайградската част. Тези автобуси ще заменят част от старите, които са произведени през 1978, 1988 и 1998 година.

“Новите автобуси са последна дума на техниката. Снабдени са с всички екстри. На най-големия автобусен производител в света – “Джънджоу Юйтун Бус Ко Лимитид”, които произвеждат над 65 хил. автобуса годишно”, обясни той.

Разходът на гориво на новите автобуси е 38 л/км, което според Монов е доста ниско за град София. Всички те ще бъдат снабдени с видеонаблюдение, както и с Wi-Fi. Той добави и, че вече в над 100 автобуса на градския транспорт има безжичен интернет.

Цената е ниска и това ще позволи на общината да закупи допълнително 30 нови автобуса по програмата.

За Европа автобусите са одобрени с холандски сертификат и притежават множество екстри като климатик, подвижни рампи за детски колички и инвалиди, както и ергономични пластмасови седалки. Двигателите са английски и отговарят на европейските стандарти за околна среда – ЕВРО 6.

Източник : www.expert.bg

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]