110 нови автобуса заменят най-старите от градския транспорт в София

От есента в София ще тръгнат нови 110 автобуса, които са част от програмата за обновление на автобусния парк на София. Това заяви Слав Монов, изпълнителен директор на „Столичен автотранспорт", предаде БГНЕС.

33 млн. лв. е стойността на всички 110 нови автобуса. Финансирани са със заем от Европейската централна банка. Това е една от постигнатите най-ниски цени за България и Европа, обясни Монов.

През септември всички 110 автобуса ще пристигнат накуп, така след месец – в края на септември или началото на октомври ще влязат и в експлоатация. След като това стане, старите ще бъдат продадени за скрап или бракувани. Така най-старите автобуси, които ще останат, ще са от 1998 г. С влизането в сила на новата програма за обновление на столичния градски транспорт до три години те също ще бъдат обновени.

Практически след три години по столичните улици ще се движат автобуси, най-старите от които, ще са модел от 2007-а година.

Новите автобуси, които ще влязат в движение през октомври, ще се движат по линии 60, 64, 77, 309 и други линии от градската и крайградската част. Тези автобуси ще заменят част от старите, които са произведени през 1978, 1988 и 1998 година.

“Новите автобуси са последна дума на техниката. Снабдени са с всички екстри. На най-големия автобусен производител в света – “Джънджоу Юйтун Бус Ко Лимитид”, които произвеждат над 65 хил. автобуса годишно”, обясни той.

Разходът на гориво на новите автобуси е 38 л/км, което според Монов е доста ниско за град София. Всички те ще бъдат снабдени с видеонаблюдение, както и с Wi-Fi. Той добави и, че вече в над 100 автобуса на градския транспорт има безжичен интернет.

Цената е ниска и това ще позволи на общината да закупи допълнително 30 нови автобуса по програмата.

За Европа автобусите са одобрени с холандски сертификат и притежават множество екстри като климатик, подвижни рампи за детски колички и инвалиди, както и ергономични пластмасови седалки. Двигателите са английски и отговарят на европейските стандарти за околна среда – ЕВРО 6.

Източник : www.expert.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]