БДЖ, като е държавно, на какво прилича? Скандалът ЧЕЗ и железниците!!

Държавата е лош стопанин, когато я управлява мафията. Как може във Франция, Белгия, Унгария същата услуга да е държавна и да се управлява добре, и да печели, пита председателят на БСП   Корнелия Нинова в интервю за БНТ

Тя коментира напрежението, предизвикано от сделката така и допълни, че тази седмица цялата сделка ще бъде дадена на прокуратурата и призова ревизията на сделките на прехода да започне от ЧЕЗ.

“Някой трябва да носи отговорност. Не може в държавата постоянно да се случват грабежи, несигурност и никой никога да не носи отговорност. Затова е чувството на несправедливост у хората”, посочи тя.

На въпроса добро или лошо е държавата да влиза в управлението и забележката на водещия, че “БДЖ, като е държавно, на какво прилича?”, Нинова отговори:

“Държавата била лош стопанин. Държавата е лош стопанин, когато се управлява от мафията. Когато се управлява от държавници, не е лош стопанин. Как може във Франция, Белгия, Унгария услугата, която тук ЧЕЗ предоставя да е държавна и да се управлява добре, и да печели? Защото този, който е начело на държавата нещо е объркал. Когато се слеят мафия и политика и те управляват държавата, няма как да са добър стопанин.

Не говорим за национализация, а за пазарни, модерни, но с ключова роля на държавата, като здраве, публични услуги и т.н.”

Прокуратурата да провери съдружниците на Гинка предлага  общинския съветник в Столична община инж. Симеон Славчев в интервю за информационният портал dir.bg.

Извършвали ли са прокуратурата и НАП проверка, кои са били съдружниците на Гинка Николова Върбакова, Малина Иванова Върбакова и Славчо Иванов Върбаков, Теодора Николова Питайкова в дружества, в които към настоящия момент те са прекратили участието си? Какви са връзките на тези лица с други важни за държавата икономически сектори?

В тази връзка бих искал да насоча вниманието на прокуратурата към дружеството „БГ ЕНЕРДЖИ” АД с ЕИК 175145110, в което Славчо Иванов Върбаков е съдружник с бащата на автомобилния състезател Пламен Кралев – Славчо Кралев. Последният е собственик на строителното дружество „Крам комплекс” ООД, спечелило през годините много обществени поръчки за изпълнение на инфраструктурни проекти, свързани с Национална компания “Железопътна инфраструктура”.

Разпределение на средствата на ДП НКЖИ по фирми до 2016г

 Източници:

https://m.offnews.bg/news/Politika_8/Skandalat-s-ChEZ-shte-se-razrastva-po-mezhdunarodna-liniia-prognozira_676040.html

http://www.dnes.dir.bg/news/sdelkata-chez-26925462?nt=10