13 тайни, които авиокомпаниите крият от пътниците

От това как да заемем най-доброто място, до това какво поведение отвращава екипажа, с тази информация ще си осигурите по-евтин и по-сигурен полет

Заглушаваме кабинните светлини през нощта 

Причинта е да могат очите ви да свикнат с тъмнината, ако се наложи да търсите изход навън. Прибираме масичките на седалките, за да могат пътниците до вас да излязат по-бързо, ако се наложи. Щорите на люковете трябва да са вдигнати, за да могат пожарникарите да видят какво се случва вътре при евентуален инцидент.

Ние сме изключително стиснати, когато става въпрос за гориво

Скъпо е да се пренася, защото е тежко, следователно пестим доста пари, ако количеството му е малко. Но освен това, в случай на неблагоприятни климатични условия или непланирано забавяне, ще кацнем аварийно, защото горивото ни свършва.

Ако полетът е твърде натоварен…

… не приемайте първия ваучер на ниска стойност, който ви предложим. Обикновено вдигаме цената му, докато намерим достатъчно желаещи да отстъпят местата си. Ако не намерим достатъчно желаещи и се наложи да ви „изхвърлим” без вашето съгласие, настоявайте за връщане на сумата (повечето компании ще ви напишат чек на самото летище). Наредбите на Министерство на транспорта гласят, че всеки пътник има право на компенсация до 1300 щ.д. в брой, в зависимост от цената на закупения билет и периода на забавяне.

Резервация на групов билет?

Търсете само единични билети. Ако, например, търсите четири билета, а ние имаме само три на най-ниската тарифа, всички четири автоматично ще ви се предложат на по-висока цена.

Нашите пилоти не могат да ядат заедно

Някои компании не разрешават на двамата пилоти да ядат от един и същи източник в рамките на един и същи час. Това означава, че или двамата пилоти трябва да ядат в различни ресторанти, или единият трябва да изчака час, за да бъде сигурен, че другят не е отровен или болен. 

Изгубили сте багажа си?

Не отлагайте обявяването му за изгубен, дори опашката да е много голяма. Повечето компании ще ви накарат да попълните заявление, което отнема много кратко време. Ако изпуснете крайния срок, искането ви може да бъде отхвърлено.

Нашите места наистина стават все по-тесни

Не, не си въобразявате. Наскоро смалихме с един инч седалките в Boeing 777s, който се използва за международни полети на дълги разстояния, за да можем да добавим една повече на всеки ред.

Хигиена, хигиена, хигиена

Не искате да ядете солетата, която падна на масичката. Повечето компании не почистват масичките между полетите. Преди да докоснете каквото и да е, най-добре го почистете с мокра кърпичка.

Ако полетът ви е канселиран…

… се наредете на опашката за билети, но и се обадете по телефона. По-вероятно е да се свържете по-бързо с агент на компанията по телефона, отколкото на живо в офиса им на летището.

Ние не обичаме сайтовете агрегатори на полети или сайтовете, в които има ценови сравнения на полети

Всеки път плащаме такса, ако запазите полет през такъв сайт, като TripAdvisor или Orbitz, затова правим всичко възможно да не ви е удобно да ги използвате. Някои компания дори не предлагат полети на определени сайтове от такъв тип.

Има подходящ момент да смените мястото си

Проверете схемата с местата около 4 дни (или 100 часа) преди полета ви. Това е моментът, в който ние започваме да филтрираме и подреждаме местата и най-добрите остават свободни.

Абсолютно сме отвратени, когато…

… ви видим да се разхождате бос в самолета. На този мокет? Всичко, което може да си представите, е било разлято на него: повръщано, мляко, бебешка урина и много други.

Знайте правата си

Ако канселираме полета ви, ще ви предложим да ви преместим на друг. Но трябва да знаете, че дори и да сте взели билет с клауза за „невъзстановяване на сумата”, ние ще ви върнем парите, ако го изискате.

Източници: членове на туристически организации, служители в самолетни компании и сайтове за продажба на билети, журналисти и пилот на регионална линия.

Източник : BIG5.BG

 

 0

 

ЖП транспорт

Провалът на процедурата за електрическите влакове показа липсата на капацитет и организация в транспортното министерство

март 31, 2024

Михаил Рангелов Оттеглянето на китайската компания CRRC от търга в България и последващото прекратяване на разследването от Европейската к…