142 души са загиналите при влаковата катастрофа в Индия

Броят на загиналите при железопътната катастрофа в Индия достигна 142 души, след като работници извадиха още тела от отломките, съобщава "Франс прес".
14 вагона от експреса "Индоре – Патна" излязоха от релсите. Инцидентът стана в отдалечен район близо до Пукраян, Канпур, около 3.10 часа през нощта, местно време.
Очаква се броят на загиналите да се увеличи. Има малка надежда за откриване на оцелели сред отломките от разбитите 14 вагона, които дерайлираха в Северна Индия в неделя.
Реалният брой ще бъде по-висок и ще бъде трудна задача установяването самоличността на всички хора, предимно на тези, чиито тела са много лошо поразени, обяви местен представител на властите.
Във влака е имало повече от 2 хиляди души. Голяма част от тях не са пътували със запазени места и дори има без билети.
Катастрофата е станала в сезона на сватбите в Индия и най-малко една сватба е имало на влака.
Стотици хора са приети в болници с наранявания, включително много деца са отделени от родителите им.
Кампур е голяма железопътен възел и стотици влакове преминават през него всеки ден. Няколко влака използващи линията, са пренасочени по други маршрути, обявиха от жп оператора.
Инцидентите по жп линиите в Индия са относително чести. Железопътната мрежа в страната е една от най-големите в света и осигурява транспорт за около 23 млн. пътници всеки ден. Липсват обаче модерни системи за сигнализиране и комуникация.
Вчерашната катастрофа е най-лошото бедствие от 2010 г., когато пътнически влак се сблъска в товарен в източния щат Западен Бенгал. Тогава загинаха 146 души и бяха ранени над 200.
Доклад на правителството от 2012 година отчита, че почти 15 000 души загиват всяка година при железопътни инциденти. Катастрофите са описвани като ежегодни "кланета".
Миналата година Япония се съгласи да предостави 12 милиарда долара в заеми за изграждане на първия високоскоростен влак в Индия.
Източник: news.bg 
Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]