142 души са загиналите при влаковата катастрофа в Индия

Броят на загиналите при железопътната катастрофа в Индия достигна 142 души, след като работници извадиха още тела от отломките, съобщава "Франс прес".
14 вагона от експреса "Индоре – Патна" излязоха от релсите. Инцидентът стана в отдалечен район близо до Пукраян, Канпур, около 3.10 часа през нощта, местно време.
Очаква се броят на загиналите да се увеличи. Има малка надежда за откриване на оцелели сред отломките от разбитите 14 вагона, които дерайлираха в Северна Индия в неделя.
Реалният брой ще бъде по-висок и ще бъде трудна задача установяването самоличността на всички хора, предимно на тези, чиито тела са много лошо поразени, обяви местен представител на властите.
Във влака е имало повече от 2 хиляди души. Голяма част от тях не са пътували със запазени места и дори има без билети.
Катастрофата е станала в сезона на сватбите в Индия и най-малко една сватба е имало на влака.
Стотици хора са приети в болници с наранявания, включително много деца са отделени от родителите им.
Кампур е голяма железопътен възел и стотици влакове преминават през него всеки ден. Няколко влака използващи линията, са пренасочени по други маршрути, обявиха от жп оператора.
Инцидентите по жп линиите в Индия са относително чести. Железопътната мрежа в страната е една от най-големите в света и осигурява транспорт за около 23 млн. пътници всеки ден. Липсват обаче модерни системи за сигнализиране и комуникация.
Вчерашната катастрофа е най-лошото бедствие от 2010 г., когато пътнически влак се сблъска в товарен в източния щат Западен Бенгал. Тогава загинаха 146 души и бяха ранени над 200.
Доклад на правителството от 2012 година отчита, че почти 15 000 души загиват всяка година при железопътни инциденти. Катастрофите са описвани като ежегодни "кланета".
Миналата година Япония се съгласи да предостави 12 милиарда долара в заеми за изграждане на първия високоскоростен влак в Индия.
Източник: news.bg 
ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]