15 души ударени от ток след селфи по гари, депа и жп линии

От началото на 2014 до края на 2018 година е имало 15 случая на поразяване на хора с ток високо напрежение по гари, депа и жп линии, като 13 от тях са деца.

Това съобщи в Народното събрание Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той отговори на въпрос на народните представители Теодора Халачева и Михаил Христов относно инцидентите и нещастните случаи на обгаряне на железопътни гари в страната.

На територията на НКЖИ са се случили девет инцидента, останалите са в експлоатационни поделения на БДЖ – три в депо „Надежда“, един в депо „Варна“ и два случая в гара „Подуене – разпределителна“. Инцидентите са поради нерегламентирано качване на влакови композиции. За предотвратяване на подобни събития НКЖИ ограничава достъпа до опасната двуметрова зона около кабелите, по които минава ток с 25 киловолта напрежение.

Част от контактната мрежа се демонтира, друга част се изолира и заземява, много от коловозите са освободени от трайно намиращи се там вагони, посочи министърът.

Автомобилен транспорт

FlixBus отбеляза първата си годишнина в България

На 22 март 2018 г. първият FlixBus се появи по българските пътища. След първата си една година в страната, европейската компания за мобилност допълнително ще увеличи предложенията си през първата […]

Uncategorized

Асоциацията на българските авиокомпании: 2018 бе една добра година

Като традиционна и сравнително добра оцениха от Асоциацията на българските авиокомпании /АБА/ 2018 г. за българската гражданска авиация. Според Станислав Станулов, председател на АБА, близо 9-процентният ръст в превозените пътници […]