175 млн. лв. субсидия ще крепят БДЖ през 2016 г.

Депутатите работиха до тъмно заради държавния бюджет
С 2 млрд. лв. повече ще са разходите за пенсии
175 млн. лв. субсидия ще бъде отпусната на „БДЖ – Пътнически превози" догодина. Това гласуваха депутатите с приемането на проектобюджета за 2016 г. В сряда това беше единствената точка в дневния ред на парламента. Депутатите отново работиха до късна доба, за да успеят да приемат всички текстове наведнъж.
Парите за железниците предизвикаха спор в пленарната зала. Опозицията отправи критики, че се дават пари при липса на конкретни действия за изваждането на БДЖ от дъното. Чуха се и призиви да се дадат повече пари на дружеството, за да се справи с проблемите. От Патриотичния фронт предложиха на БДЖ да се дадат още 5 млн. лв. Искането им обаче не бе прието.
Скандал предизвикаха и бюджетите на отделните министерства и ведомства. Още в началото настроението в залата се изостри при обсъждането колко пари да се дадат на БАН. БСП и ДПС настояха, че за наука средствата трябва да се увеличат, за да се нормализира обстановката сред учените, които взимат ниски заплати. Четин Казак от ДПС изтъкна, че младите експерти продължават да бъдат демотивирани. От левицата пък заявиха, че ниското заплащане продължава да кара младите българи да избират Терминал 1. Така бюджетът на БАН за догодина ще бъде малко над 73 млн. лв. Образователното министерство пък ще разполага с 445,7 млн. лв.
С 2 млрд. лв. повече ще са разходите за социални плащания. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин опонира на нападките на БСП и заяви, че ще има средства за борба и с безработицата. Повече финансова подкрепа се предвижда и за хората с увреждания, като личните асистенти ще бъдат увеличени от 15 000 на 30 000. Иначе бюджетът на социалното министерство е около 1 млрд. лв.
„Няма човек, на който да не сме готови да предложим работно място",
обяви той и посочи, че 3 млн. души са заетите към днешна дата. По думите му такъв успех не е имало от 2008 г. насам.
Що се касае до останалите министерства, не се предвижда сериозен ръст на отпуснатите средства. Както се очакваше, най-голям ще бъде бюджетът на МВР – 1,1 млрд. лв. Отбраната ще вземе около 1 млрд. лв. Разходите на ДАНС са заложени в размер на 97,3 млн. лв. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разполага с 11, 4 млн. лв.
В държавния бюджет за 2016 г. е заложено намаляване на бюджетния дефицит. Предвижда се той да е 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Освен това се прави прогноза за растеж на БВП с 2,6 на сто. Въпреки сериозните разходи, които са заложени, управляващите са категорични, че ще се удържи нарастване на дълга на държавата.
Източник:Новинар
ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]