18 000 българи всеки ден гонят влака пеша

хил. души ходят километри пеша, за да хванат влак. Това сочат данни на Министерството на транспорта. Според справката това са хората, които преминават през 67 гари и спирки, които са на практика в нищото. Разстоянията до градовете и селата, които обслужват, варират между 3 и 10 км.

Според информацията на транспортното ведомство най-натоварените спирки и гари са Черноград, Огняново, Карлуково, Белица, Съединение, Цветино, Виница и Дъбово. Данните показват, че те са и най-близко до населените места – на около 3 км.

Причината за пешеходния поход на пътниците е липсата на довеждащ транспорт. Това пречи не само на хората, които пътуват ежедневно с влак, но и на възможността да се увеличат пътуващите с жп транспорт.
Ученици от село Дълго поле например са принудени в студ и пек да вървят по 3 км пеш до отдалечената жп гара Калояново поради липса на транспорт. В същото време на гарата в Калофер, която се намира на 3 км и 100 метра от центъра на градчето, има микробус. Той обаче чака хора само от трите бързи влака, въпреки че на гарата на ден спират още пет пътнически влака. На въпрос как се справят клиентите на „БДЖ Пътнически превози” при тези две отдалечени от населените места гари и при липсата на лични коли, отговорът на пътниците е „с краката, пешком”.
От транспортното министерство са изчислили още, че пасажерите „маратонци” са около 1% от целия пътникопоток на железницата за година. Статистиката показва, че с БДЖ средногодишно се возят около 23 млн. души, като всяка година бройката намалява с около 8-10 на сто.
Общият брой на железопътните гари в България е 298, като освен тях в жп мрежата са 384 спирки и 16 броя разделни постове, пише "Монитор".
Решение на проблема все пак се търси. Въпросът се обсъжда както от ръководството на железницата, така и между превозвача и местните власти. Темата беше поставена на публична дискусия, а според БДЖ възможност за решение има в по-добрата интеграция между различните видове транспорт на регионално и градско ниво.

Източник : www.dnes.bg

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]