2,40 евро такса за кола на влизане в Гърция от юни

Със закъснение от една година касите за пътни такси след границата с Гърция при Промахон се очаква да заработят през юни. Изграждането на касите, които се намират на разстояние от около 2 километра от браздата ѝ с България, беше във финална фаза още миналата година. Но поради липса на министерско решение те не бяха задействани.

Ситуацията е на път да се промени след публикуването на решение на транспортния министър на Гърция Христос Спирдзис в Правителствения вестник през вечерните часове в сряда.

В него се посочват и цените на таксите, които са идентични с тези на останалите каси по автомагистрала „Егнатия”, с изключение на тези край село Малгара в района на Солун. При Промахон таксите ще бъдат 2,40 евро за леките автомобили, 1,70 за мотоциклетите и от 6 до 8,40 евро за тежкотоварните автомобили.

Гръцки медии посочват, че задействането на пътните каси е едно от предварителните условия във връзка с предоставянето на автомагистрала „Егнатия” на гръцкия Фонд за приватизации (HRADF).

Заслужава да се отбележи също, че приватизацията на магистралата, както и тази на старото атинско летище в крайморското предградие Елинико буксуват в продължение на повече от година и половина в резултат на нежеланието на правителството на СИРИЗА и Независимите гърци да ги осъществят.

Анализатори коментират, че увъртанията на Атина очевидно достигат своя край след последното заседание на Еврогрупата. На него финансовите министри от Еврозоната поставиха изпълнението на конкретните приватизации като едно от основните условия за отпускането на помощния транш в размер на 10,3 милиарда евро.

Източник : www.clubz.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…