20% по-малко производство на автомобили на Острова

Производството на автомобили във Великобритания се е свило с 20,1% през първото полугодие до 666 521 автомобила спрямо същия период на миналата година.

[✕]

Това съобщи Британската асоциацията на производителите и търговците на автомобили (SMMT). През юни е отчетен 13-ти пореден месец на спад на производството, което се е понижило с 15,2%. Близо 80% от автомобилите, произведени във Великобритания, се изнасят за Европейския съюз.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че страната ще напусне общността на 31 октомври дори без споразумение, уреждащо бъдещите отношения. Автомобилният сектор се противопоставя силно на Брекзит без сделка, опасявайки се от налагане на мита и нарушения във веригите за доставки.

Браншовата организация отчита също така, че инвестициите в сектора, който е най-големият във Великобритания по износ на стоки с дял от над 14%, са се сринали със 70% през първата половина на годината до 90 млн. британски лири спрямо 347,3 млн. лири през същия период на миналата година и 647,4 млн. лири през първото полугодие на 2017 година.

„Данните са резултат от цялостната нестабилност, съчетана със страховете от Брекзит без сделка“, посочи ръководителят на организацията Майк Хос. Тези опасения са причина инвестициите да се забавят, като стотици милиони британски лири са пренасочени към смекчаване на последиците от Брекзит. „Пари, които биха били похарчени по-добре за борба с технологичните и екологични предизвикателства“, допълни той.

Миналата година най-големият британски автомобилостроител бе Jaguar Land Rover, който е собственост на индийския концерн Tata Motors, следван от Nissan, BMW, която е собственик на марката Mini, Toyota, Honda и PSA Group.

Източник: Kamioni.bg

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]

ЖП транспорт

Автомати за електронни билети за БДЖ за 400 хил. лв. не е предвидено къде да бъдат монтирани

Д-р Людмил Иванов, председател на Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия; проф. Симеон Ананиев, Асоциация на предприятията в железопътния транспорт, Бизнес старт, 24.02.2021 Автомати за електронни билети за […]