29 нови автобуси ще возят софиянци от днес

От днес в градския транспорт на София започват да се движат 29 нови автобуси „MAN Lion's City“ по линиите 94, 213 и 305. 
Линия 94 обхваща маршрута Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – Студентски град, линия 213 е с маршрут от Централна гара до жк „Младост-4“, а автобусите от линия 305 се движат от Централна гара до жк „Младост-3“. 
 
Новите автобуси са част от 126-те, които Столичната община купи по проект за подобряване на качествата на атмосферния въздух в София. 
На 30 април бяха доставени от производителя още 11 автобуса, които в момента се оборудват. Предстои те да бъдат пуснати в движение до края на май. 
Нови автобуси вече обслужват линиите 102, 113, 120, 76, 310 и 83. 
 
От 15 май се спират от движение старите автобуси „Икарус“, които обслужват линиите 118 и 119. Те ще бъдат сменени с „Мерцедес 345G“. 
В началото на юли всички автобуси „Икарус“ ще бъдат спрени от движение по линиите на градския транспорт в столицата.
Тази седмица тръгва и метрото до Бизнес Парк София – от 8 май, петък. Три километра метро с три нови метроспирки ще обслужват около 45 000 пътници ежедневно. 
Очакванията са новият метро лъч да намали трафика с около 20%, или с 8000 автомобила на ден. Прогнозите са и за намаляване на вредните емисии с около 7000 тона годишно.
 
От Столичната община уточняват, че работата по наземната инфраструктура, тоест продължението на бул. "Александър Малинов", ще продължи до края на август. Там ще се доизграждат нови трилентови платна в двете посоки.
Източник: Economic.bg
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]