29 нови автобуси ще возят софиянци от днес

От днес в градския транспорт на София започват да се движат 29 нови автобуси „MAN Lion's City“ по линиите 94, 213 и 305. 
Линия 94 обхваща маршрута Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – Студентски град, линия 213 е с маршрут от Централна гара до жк „Младост-4“, а автобусите от линия 305 се движат от Централна гара до жк „Младост-3“. 
 
Новите автобуси са част от 126-те, които Столичната община купи по проект за подобряване на качествата на атмосферния въздух в София. 
На 30 април бяха доставени от производителя още 11 автобуса, които в момента се оборудват. Предстои те да бъдат пуснати в движение до края на май. 
Нови автобуси вече обслужват линиите 102, 113, 120, 76, 310 и 83. 
 
От 15 май се спират от движение старите автобуси „Икарус“, които обслужват линиите 118 и 119. Те ще бъдат сменени с „Мерцедес 345G“. 
В началото на юли всички автобуси „Икарус“ ще бъдат спрени от движение по линиите на градския транспорт в столицата.
Тази седмица тръгва и метрото до Бизнес Парк София – от 8 май, петък. Три километра метро с три нови метроспирки ще обслужват около 45 000 пътници ежедневно. 
Очакванията са новият метро лъч да намали трафика с около 20%, или с 8000 автомобила на ден. Прогнозите са и за намаляване на вредните емисии с около 7000 тона годишно.
 
От Столичната община уточняват, че работата по наземната инфраструктура, тоест продължението на бул. "Александър Малинов", ще продължи до края на август. Там ще се доизграждат нови трилентови платна в двете посоки.
Източник: Economic.bg
Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]