29 нови автобуси ще возят софиянци от днес

От днес в градския транспорт на София започват да се движат 29 нови автобуси „MAN Lion's City“ по линиите 94, 213 и 305. 
Линия 94 обхваща маршрута Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – Студентски град, линия 213 е с маршрут от Централна гара до жк „Младост-4“, а автобусите от линия 305 се движат от Централна гара до жк „Младост-3“. 
 
Новите автобуси са част от 126-те, които Столичната община купи по проект за подобряване на качествата на атмосферния въздух в София. 
На 30 април бяха доставени от производителя още 11 автобуса, които в момента се оборудват. Предстои те да бъдат пуснати в движение до края на май. 
Нови автобуси вече обслужват линиите 102, 113, 120, 76, 310 и 83. 
 
От 15 май се спират от движение старите автобуси „Икарус“, които обслужват линиите 118 и 119. Те ще бъдат сменени с „Мерцедес 345G“. 
В началото на юли всички автобуси „Икарус“ ще бъдат спрени от движение по линиите на градския транспорт в столицата.
Тази седмица тръгва и метрото до Бизнес Парк София – от 8 май, петък. Три километра метро с три нови метроспирки ще обслужват около 45 000 пътници ежедневно. 
Очакванията са новият метро лъч да намали трафика с около 20%, или с 8000 автомобила на ден. Прогнозите са и за намаляване на вредните емисии с около 7000 тона годишно.
 
От Столичната община уточняват, че работата по наземната инфраструктура, тоест продължението на бул. "Александър Малинов", ще продължи до края на август. Там ще се доизграждат нови трилентови платна в двете посоки.
Източник: Economic.bg
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]