39 убити в български камион. Борисов коментира

THURROCK, ENGLAND - OCTOBER 23: Police forensic investigation officers stand in front of the site where 39 bodies were discovered in the back of a lorry on October 23, 2019 in Thurrock, England. The lorry was discovered early Wednesday morning in Waterglade Industrial Park on Eastern Avenue in the town of Grays. Authorities said they believed the lorry originated in Bulgaria and entered the country at Holyhead on October 19. The suspected driver was arrested in connection with the investigation. (Photo by Leon Neal/Getty Images)

Английската полиция арестува шофьор на камион по подозрение за масово убийство, след като в контейнер в Есекс бяха намерени 39 тела.

По предварителни данни 38 от убитите са възрастни, а един е непълнолетен. Задържан е шофьорът, 25-годишен мъж от Северна Ирландия. Сигналът за контейнера, пълен с тела, е подаден около 1:40 часа тази сутрин (3:40 часа българско време).

Превозното средство се води на името на фирма, собственост на ирландска гражданка, съобщава БНР. Той е регистриран в България на 19 юни 2017 г. Дружеството собственик има още два камиона. Според източник на БНР на 20-и юни 2017 г. превозното средство е напуснало България и оттогава не се е връщало. Камионът с марка „Скания” е регистриран във Варна, уточниха от българското МВнР.

„Единствената връзка на България с камиона от Есекс е табелата за регистрация”, каза премиерът Бойко Борисов в интервю за бТВ. „Камионът от Есекс е български. Всички сме покъртени. Регистриран е 2017 г. от ирландска гражданка, тогава напуска България и повече не е влизал в пределите на страната ни. Ние не сме свързани, освен с табелата на камиона. Работим добре с английските служби по всички теми и максимално ще съдействаме”, допълни още премиерът.

„Смятаме, че камионът е от България и е влязъл в страната в събота, 19 октомври, като работим в тясно сътрудничество с нашите партньори за разследването”, съобщи местният полицейски началник Андрю Маринър по-рано днес.

„В момента сме в процес на идентифициране на жертвите, но предполагам, че това може да отнеме време”, посочи той.

Съдят българи за смъртта на 71 мигранти в Унгария

„Това е трагичен инцидент, при който голям брой хора са загубили живота си. Нашето разследване продължава, за да установим какво се е случило”, подчерта Маринър.

Камионът е влязъл на територията на Великобритания от белгийския град Зеебрюге, преминавайки през пристанище Пърфлийт, предадоха „Франс прес” и „Ройтерс”, цитирайки изявление на британската полиция. Камионът е пристигнал към 00.30 часа и около 35 минути по-късно е отпътувал, уточни полицията на графство Есекс.

Първоначално полицията съобщи, че камионът, открит в индустриален парк в Грейс, на трийсетина км източно от Лондон, е преминал през пристанището Холихед в Уелс.

Официално до момента властите не съобщават откъде са хората, чиито тела са намерени в контейнера, както и точния маршрут на камиона.

Към момента българското Министерство на външните работи не разполага с информация относно намерените 39 тела в камион, за който се твърди, че е дошъл от България във Великобритания, съобщиха от МВнР.

Установена е връзка с британската полиция. Представител на българското посолството е провел среща в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът Марин Райков е разговарял по телефона с британския си колега в София Ема Хопкинс, като са се договорили да следят заедно случая.

Още не може да бъде потвърдено дали въпросният камион е с българска регистрация. Няма данни и за националността на хората, чиито тела са намерени в контейнера.

„Официална информация по линия на Министерството на вътрешните работи или други канали не е постъпвала до момента”, заяви българският министър на вътрешните работи Младен Маринов.

„Проведох разговор с полицейския представител във Великобритания. Информацията, която има е от публикации в местни медии на този етап. Очакваме оттам подробна информация по отношение на камиона, неговото движение, дали е с български табели, дали е с българска регистрация, откъде идва. Към момента такава официална информация нямаме, когато я получим ще бъдете уведомени”, поясни Маринов.

Източник: Vesti.bg

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]