5 неща, които трябва да знаем за падналия самолет

Полет MH17 на малайзийските авиолинии, който е летял от Амстердам до Куала Лумпур, се разби вчера около 17 часа българско време на 60 км от руската граница в Донецка област, Украйна. При трагедията загинаха всички хора, които са били на борда.
 
1- Пътниците
 
Самолетът, Боинг 777, е превозвал 283 пътници и 15 члена на екипажа. От пасажерите 154 са били холандци, 27 – австралийци, 23 – малайзийци, 11 – индонезийци, 6 от Великобритания, 4 от Германия, 4 от Белгия, 3 от Филипините и един от Канада. Нямало е българи на борда.
 
2- Ракетата
 
Боинг 777, който е летял на около 10 000 мета височина, най-вероятно е бил свален от система земя-въздух, наречена ракета "Бук". Този вид ракети са разработвани в бившия Съветски съюз. Те могат да поразяват цели на над 12 000 метра височина, летят три пъти по-бързо от скоростта на звука и тежат 121 килограма.
 
3- Виновниците
 
Прехвърлянето на вината за случилото се започна още веднага след като се разбра за трагедията. Украйна и Русия разполагат с този вид ракетни системи, които са използвали в сраженията помежду си. Съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна обвини прорусите сепаратисти за атака срещу самолета. Руският президент Владимир Путин пък обвини украйнското правителство, заявявайки, че то е отговорно за бунтовете в района.
 
4- Разследването
 
Разследването за самолетната катастрофа ще бъде продължително и изпълнено с редица спорове. Мястото на катастрофата е територия, която е обсадена с проруски бунтовници, а не от украинци. Украинските власти твърдят, че страната разполага със записи от така наречените черни кутии.
 
Разследващите трябва първо да проучат останките от самолета, които са разпръснати навсякъде по неравния терен на военната зона.
 
След като бъдат разгледани данните от черните кутии и веществените доказателства, следователите могат да дадат насоки за анализ.
 
5- Какво следва?
 
Малайзийската компания Malaysia Airlines се очаква да се изправи пред международните власти и обществен контрол. Държавната авиокомпания все още се опитва да се възстанови от изчезналият през март Полет 370.
 
Бъдещето на компанията остава под въпрос след десетките анулирани билети и назряващите финансови проблеми.
Източник: www.standartnews.com
Автомобилен транспорт

Въпреки COVID-19: Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10%

„Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%“. Това бе потвърдено на среща между […]

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]