5 неща, които трябва да знаем за падналия самолет

Полет MH17 на малайзийските авиолинии, който е летял от Амстердам до Куала Лумпур, се разби вчера около 17 часа българско време на 60 км от руската граница в Донецка област, Украйна. При трагедията загинаха всички хора, които са били на борда.
 
1- Пътниците
 
Самолетът, Боинг 777, е превозвал 283 пътници и 15 члена на екипажа. От пасажерите 154 са били холандци, 27 – австралийци, 23 – малайзийци, 11 – индонезийци, 6 от Великобритания, 4 от Германия, 4 от Белгия, 3 от Филипините и един от Канада. Нямало е българи на борда.
 
2- Ракетата
 
Боинг 777, който е летял на около 10 000 мета височина, най-вероятно е бил свален от система земя-въздух, наречена ракета "Бук". Този вид ракети са разработвани в бившия Съветски съюз. Те могат да поразяват цели на над 12 000 метра височина, летят три пъти по-бързо от скоростта на звука и тежат 121 килограма.
 
3- Виновниците
 
Прехвърлянето на вината за случилото се започна още веднага след като се разбра за трагедията. Украйна и Русия разполагат с този вид ракетни системи, които са използвали в сраженията помежду си. Съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна обвини прорусите сепаратисти за атака срещу самолета. Руският президент Владимир Путин пък обвини украйнското правителство, заявявайки, че то е отговорно за бунтовете в района.
 
4- Разследването
 
Разследването за самолетната катастрофа ще бъде продължително и изпълнено с редица спорове. Мястото на катастрофата е територия, която е обсадена с проруски бунтовници, а не от украинци. Украинските власти твърдят, че страната разполага със записи от така наречените черни кутии.
 
Разследващите трябва първо да проучат останките от самолета, които са разпръснати навсякъде по неравния терен на военната зона.
 
След като бъдат разгледани данните от черните кутии и веществените доказателства, следователите могат да дадат насоки за анализ.
 
5- Какво следва?
 
Малайзийската компания Malaysia Airlines се очаква да се изправи пред международните власти и обществен контрол. Държавната авиокомпания все още се опитва да се възстанови от изчезналият през март Полет 370.
 
Бъдещето на компанията остава под въпрос след десетките анулирани билети и назряващите финансови проблеми.
Източник: www.standartnews.com
Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]