60 общини в страната са без превозвач

60 общини у нас вече нямат превозвач, а средностатичстическият автобусен парк в страната е на възраст 28 години. Дори в африканските държави автобусите са по-млади, коментира Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи пред БНР.

"Браншът на автобусните превози за последните три години е намалял наполовина, има нулеви инвестиции. Това са съвсем директни индикации, че нещата не вървят добре", заяви Константинов.

Според него "Основният проблем в бранша е сивият сектор. Споделените пътувания са само част от проблемите, трупани с години. Те просто преляха чашата", увери Константинов. Споделените пътувания според него се нуждаят от комплексно решение, защото превозните средства, с които те се извършват, не са класифицирани за превоз от типа автобусен. Те не подлежат на контрол от органите на ДАИ, а попадат в ресора на МВР. В същото време дейността, която извършват, има допирни точки с Министерството на финансите, уверяват от бранша.

"Автобусите ни пътуват полупразни през цялата седмица. Един, двама или трима пътници не могат да обезпечат дори косвените разходи по пътуването, камо ли тол таксите за дадената дестинация", разказа още Константинов.

Той е категоричен, че всякакъв вариант за изчисляване на тол таксите, който би натоварил бюджета на автобусните превозвачи, е неприемлив. "Най-лесно е да се калкулира различна цена, въпросът е кой може да я понесе", каза Ивайло Константинов.

Източник : www.news.bg

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]