60 общини в страната са без превозвач

60 общини у нас вече нямат превозвач, а средностатичстическият автобусен парк в страната е на възраст 28 години. Дори в африканските държави автобусите са по-млади, коментира Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи пред БНР.

"Браншът на автобусните превози за последните три години е намалял наполовина, има нулеви инвестиции. Това са съвсем директни индикации, че нещата не вървят добре", заяви Константинов.

Според него "Основният проблем в бранша е сивият сектор. Споделените пътувания са само част от проблемите, трупани с години. Те просто преляха чашата", увери Константинов. Споделените пътувания според него се нуждаят от комплексно решение, защото превозните средства, с които те се извършват, не са класифицирани за превоз от типа автобусен. Те не подлежат на контрол от органите на ДАИ, а попадат в ресора на МВР. В същото време дейността, която извършват, има допирни точки с Министерството на финансите, уверяват от бранша.

"Автобусите ни пътуват полупразни през цялата седмица. Един, двама или трима пътници не могат да обезпечат дори косвените разходи по пътуването, камо ли тол таксите за дадената дестинация", разказа още Константинов.

Той е категоричен, че всякакъв вариант за изчисляване на тол таксите, който би натоварил бюджета на автобусните превозвачи, е неприемлив. "Най-лесно е да се калкулира различна цена, въпросът е кой може да я понесе", каза Ивайло Константинов.

Източник : www.news.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]