8 г. затвор за бивш шеф на румънските железници

Бившият директор на румънската железопътна компания СFR Михай Неколайчук бе осъден окончателно днес на 8 години затвор за злоупотреба със служебно положение През юни 2015 г. първоинстанционният съд осъди Неколайчук на 10 години затвор, но Апелативният съд на Букурещ намали днес присъдата на осем години, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Михай Неколайчук има още една окончателна присъда от 4 години и 6 месеца затвор по друго дело – за отклоняване на средства. Той бе освободен условно през юли м.г.

Бившият директор на СFR бе изпратен на съд от антикорупционната агенция през 2008 г. по обвинение, че е злоупотребил със служебното си положение, като е използвал кредити за други цели, с което е нанесъл щети на компанията в размер на над 18 милиона евро.

Апелативният съд на Букурещ е приспаднал от издадената днес присъда близо три години и три месеца, колкото подсъдимият е прекарал в предварителния арест и в затвора. Съдът е разпоредил Неколайчук и останалите подсъдими по делото да изплатят солидарно обезщетения в размер на 110 милиона леи на румънските железници и Министерството на транспорта.

Останалите подсъдими по делото са членове на бившето ръководство на железопътната компания. Техните присъди са между три и пет години и половина затвор ефективно, като има и две условни присъди. Делото бе обвързано с друго, по което бяха осъдени трима бизнесмени, които получиха ефективни присъди затвор от две до четири години.

Избрани

Гвоздейков: Ревизия ще покаже какво е харчено в транспортното министерство в последните 3 месеца

юни 8, 2023

Ще разпоредя ревизия в моите подведомствени организации и на държавните предприятия. Ще се проверява какво е харчено за последните 3 месеца и какви разходи са правени. Това каза след заседанието […]

Автомобилен транспорт

Екологичният транспорт и възстановяването на “Български пощи” сред приоритетите на новия министър на транспорта

юни 7, 2023

Инж. Георги Гвоздейков, новоназначеният министър на транспорта и съобщенията, обяви, че ще се фокусира върху прилагането на екологични транспортни решения като ключов приоритет на своя мандат. Това беше обявено по […]

Избрани

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

юни 7, 2023

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е роден в София. Завършва Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира […]