8 г. затвор за бивш шеф на румънските железници

Бившият директор на румънската железопътна компания СFR Михай Неколайчук бе осъден окончателно днес на 8 години затвор за злоупотреба със служебно положение През юни 2015 г. първоинстанционният съд осъди Неколайчук на 10 години затвор, но Апелативният съд на Букурещ намали днес присъдата на осем години, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Михай Неколайчук има още една окончателна присъда от 4 години и 6 месеца затвор по друго дело – за отклоняване на средства. Той бе освободен условно през юли м.г.

Бившият директор на СFR бе изпратен на съд от антикорупционната агенция през 2008 г. по обвинение, че е злоупотребил със служебното си положение, като е използвал кредити за други цели, с което е нанесъл щети на компанията в размер на над 18 милиона евро.

Апелативният съд на Букурещ е приспаднал от издадената днес присъда близо три години и три месеца, колкото подсъдимият е прекарал в предварителния арест и в затвора. Съдът е разпоредил Неколайчук и останалите подсъдими по делото да изплатят солидарно обезщетения в размер на 110 милиона леи на румънските железници и Министерството на транспорта.

Останалите подсъдими по делото са членове на бившето ръководство на железопътната компания. Техните присъди са между три и пет години и половина затвор ефективно, като има и две условни присъди. Делото бе обвързано с друго, по което бяха осъдени трима бизнесмени, които получиха ефективни присъди затвор от две до четири години.

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]

ЖП транспорт

Автомати за електронни билети за БДЖ за 400 хил. лв. не е предвидено къде да бъдат монтирани

Д-р Людмил Иванов, председател на Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия; проф. Симеон Ананиев, Асоциация на предприятията в железопътния транспорт, Бизнес старт, 24.02.2021 Автомати за електронни билети за […]