8 г. затвор за бивш шеф на румънските железници

Бившият директор на румънската железопътна компания СFR Михай Неколайчук бе осъден окончателно днес на 8 години затвор за злоупотреба със служебно положение През юни 2015 г. първоинстанционният съд осъди Неколайчук на 10 години затвор, но Апелативният съд на Букурещ намали днес присъдата на осем години, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Михай Неколайчук има още една окончателна присъда от 4 години и 6 месеца затвор по друго дело – за отклоняване на средства. Той бе освободен условно през юли м.г.

Бившият директор на СFR бе изпратен на съд от антикорупционната агенция през 2008 г. по обвинение, че е злоупотребил със служебното си положение, като е използвал кредити за други цели, с което е нанесъл щети на компанията в размер на над 18 милиона евро.

Апелативният съд на Букурещ е приспаднал от издадената днес присъда близо три години и три месеца, колкото подсъдимият е прекарал в предварителния арест и в затвора. Съдът е разпоредил Неколайчук и останалите подсъдими по делото да изплатят солидарно обезщетения в размер на 110 милиона леи на румънските железници и Министерството на транспорта.

Останалите подсъдими по делото са членове на бившето ръководство на железопътната компания. Техните присъди са между три и пет години и половина затвор ефективно, като има и две условни присъди. Делото бе обвързано с друго, по което бяха осъдени трима бизнесмени, които получиха ефективни присъди затвор от две до четири години.

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]