800 000 лева дължът гратисчии на софийския транспорт

500 изпълнителни дела са образували частни съдебни изпълнители срещу гратисчии, които не са платили глоба за пътуване без билет в градския транспорт, съобщи „24 часа”. Сред гратисчиите има не само социално слаби хора, но и чиновници в министерства, държавни агенции и големи компании, показват данните на общината.
“10 000 наказателни постановления поетапно ще бъдат изпратени на частни съдебни изпълнители. В момента подготвяме още 200 акта", потвърди зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.
 
Частните бирници могат да наложат запор върху заплати, пенсии, банкови сметки, недвижими имоти и коли. Преди да се пристъпи към крайната мярка, длъжникът има 14 дни да плати доброволно.
 
От общината обясниха, че нямат данни в колко от случаите се е стигнало до запор. До момента обаче длъжниците доброволно били внесли 4130 лв.
 
На пътниците без билет, които откажат да платят на място глобата от 20 лв., се съставя акт. Санкцията по него вече е 100 лв. Ако гратисчията обаче се яви в рамките на 3 дни плаща, само 20 лева. 
 
Източник: БЛИЦ
Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…