Airbus надминава Boeing по поръчки през 2014г.

Европейският самолетостроител Airbus е имал повече поръчки за нови самолети през 2014 г. от своя американски конкурент Boeing, твърди Ройтерс, позовавайки се на свой източник.

Поръчките за европейския концерн са значително повече от тези за  Boeing, твърди лице, запознато с въпроса. За миналата година Boeing е имал 1550 поръчки, а след приспадане на отменените броят на нетните поръчки възлиза на 1423. И двете цифри са по-високи при Airbus, казва източникът.

Очаква се Airbus да представи данните си през следващата седмица и да обяви, че е надминала американския си конкурент, предава още Ройтерс.

По отношение на самите доставки обаче Boeing вероятно ще остане лидер в индустрията със 723 доставки. Според вътрешнофирмена информация Airbus е счупил своя рекорд от 626 доставки, направени през 2013 г. Но анализаторите смятат за абсолютно сигурно, че конкурентът от САЩ ще е по-напред. 

Припомняме, че в края на септември 2014 г. Airbus повиши прогнозата си за търсенето на самолети в следващите 20 години. Европейската компания отчита силно търсене на машини за дълги разстояния с широк корпус, тъй като ограниченията на някои летища принуждават авиокомпаниите да заменят малките самолети по редица маршрути. Освен това Airbus може да увеличи производството на моделите си A330neo и A350.

Airbus и Boeing са единствените производители на самолети за дълги разстояния с широк корпус. Освен това те доминират и на пазара на самолети за средни разстояния с един коридор, каквито са моделите Airbus A320 и Boeing 737. И двете компании възнамеряват да снабдят популярните си малки модели с нови двигатели с цел пестене на гориво.

Източник: Investor.bg

Автомобилен транспорт

Въпреки COVID-19: Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10%

„Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%“. Това бе потвърдено на среща между […]

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]