Ако министърът не вземе мерки, железничарите излизаме на протест, закани се синдикалистът Петър Бунев

Синдикатът на железничарите отново са в протестна готовност. Какви са причините за това?

“От отсрещната страна на преговорите срещнахме една стена, която дори не иска да осъзнае в какво състояние вече се намираме. Буквално през последната седмица ние имаме загубени повече от 200 работни места. Хората стават все по-малко. И никой не ще да обърне внимание защо се случва това”, заяви председателят на синдиката на железничарите Петър Бунев в “Денят започва”.

“И викаш един млад човек и трябва да мине психо, трябва да мине изпити, и му даваш 1000 лв. и после му викаш – стой тука да работиш. Ами няма да стане”.

“Защо искаме оставката? Защото виждаме в лицето на ръководството един обслужващ персонал на строителните фирми”.

От синдиката посочиха, че вече месец и половина се водят преговори, но до съгласие не може да се стигне, както и до разбирателство от страна на работодателя за проблемите. Заканиха се, че ако министърът не вземе мерки първата крачка, която от синдиката ще предприемат е митинг.

“Надявам се на някой да му светне лампата”, каза Бунев.

“В националната компания работят над 10 500 човека. За да се стигне до това бяха събрани над 50 представителя на тези хора, и тази декларация с искания е гласувана от тези 50, които представляват останалите 9000”.

Добави, че с “колегите от “Подкрепа” са на едно и също мнение”, така че в действията си ще бъдат единни.

От синдиката на железничарите посочиха, че имат желание да се върви “по път, който да върне железничарите”. Друг проблем, който Бунев очерта е стресът за работниците.

“Хората са наистина под стрес. Не стигат, трябва да полагат извънреден труд. Някъде вместо двама работи един. Търсят се и начини как да не се заплаща за този труд. Това задълбочава проблемът и по-добре сега да го дефинираме и да търсим решение. В отговор на това имаме една стена, която казва ние нищо не можем да направим”.

Тогава защо сте там, попита Бунев. И отговори сам, че нямало пари. Друг проблем, който председателят на синдиката на железничарите посочи са ремонтните дейности на инфраструктурата.