Акцията срещу нелегалния превоз на пътници със спорен резултат

Инспектори начело с транспортния министър Ивайло Московски проведоха вчера акция срещу нелегалния превоз на пътници на ГКПП "Капитан Андреево". Оказа се обаче, че няма как да се докаже, че става дума именно за нерегламентирана транспортна услуга, а не за семейно пътуване, пише вестник „Сега“.

Акцията е по сигнал на превозвачи, че не всички техни колеги работят легално. Властите погнали превозвачите и заради зачестилите инциденти с фирми без лиценз. Самият министър призна, че ако пътуващите декларират, че са роднини или приятели, няма какво да се направи, защото инспекторите от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) не могат да установят нарушение.

Затова Московски обяви, че се търсят механизми за промяна в законодателството, така че да се гарантира сигурност при превоза на пътници и да не се ощетява държавата от нерегламентираните услуги.

Проверките са документални. По време на акцията са съставени общо 21 акта при 62 спрени товарни автомобила, автобуса и микробуса. Основните нарушения са свързани с нередности в тахографските документи, липсващи копия на лиценза и преводи на свидетелства за управление на международните водачи.

При влизане на българска територия инспекторите са спрели временно от движение турски автобус заради спукано предно стъкло. Освен това той нямал информация за времето за управление и почивка на шофьорите за последните 28 дни. Като капак двамата водачи били и без свидетелства за управление. Пътниците останаха на границата, докато не бъде изпратен автобус с други шофьори.

 

Investor.bg

Автомобилен транспорт

Новите електромобили Citroen за 6000 евро вече излязоха на пътя

Градският електрически автомобил Citroen Ami, представен от френската марка през февруари тази година, стана част от автопарка на услуга под наем. Самата кола е невероятно компактна. Размерите й са: дължина […]

Автомобилен транспорт

Българин надмина Tesla с електромобил, който вдига 500 км/ч и изминава 1000 км

Българин създаде нов уникално бърз спортен електрически автомобил, който вдига близо 500 километра в час и е с мощност от над 5000 конски сили. За сравнение един от най-продаваните електромобили […]

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]