Акцията срещу нелегалния превоз на пътници със спорен резултат

Инспектори начело с транспортния министър Ивайло Московски проведоха вчера акция срещу нелегалния превоз на пътници на ГКПП "Капитан Андреево". Оказа се обаче, че няма как да се докаже, че става дума именно за нерегламентирана транспортна услуга, а не за семейно пътуване, пише вестник „Сега“.

Акцията е по сигнал на превозвачи, че не всички техни колеги работят легално. Властите погнали превозвачите и заради зачестилите инциденти с фирми без лиценз. Самият министър призна, че ако пътуващите декларират, че са роднини или приятели, няма какво да се направи, защото инспекторите от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) не могат да установят нарушение.

Затова Московски обяви, че се търсят механизми за промяна в законодателството, така че да се гарантира сигурност при превоза на пътници и да не се ощетява държавата от нерегламентираните услуги.

Проверките са документални. По време на акцията са съставени общо 21 акта при 62 спрени товарни автомобила, автобуса и микробуса. Основните нарушения са свързани с нередности в тахографските документи, липсващи копия на лиценза и преводи на свидетелства за управление на международните водачи.

При влизане на българска територия инспекторите са спрели временно от движение турски автобус заради спукано предно стъкло. Освен това той нямал информация за времето за управление и почивка на шофьорите за последните 28 дни. Като капак двамата водачи били и без свидетелства за управление. Пътниците останаха на границата, докато не бъде изпратен автобус с други шофьори.

 

Investor.bg

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]