Аларма за пожар се е задействала преди катастрофата на самолета на „Иджипт еър“

Аварийна сигнализация, предупреждаваща за задимяване, се е задействала на борда на самолета на "Иджипт еър" минути преди катастрофата. Това информира първо Си Ен Ен, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

По-късно днес френската агенция за авиационни разследвания потвърди автоматичните съобщения за дим в самолета на "Иджипт еър", цитирана от АФП.

Телевизията се позовава на данни от автоматична система за комуникация на борда на самолета, получени от египетски източник. Предупреждението за дим е било регистрирано в една от тоалетните на самолета.

Сигнализацията се е задействала "броени минути" преди предполагаемия момент на катастрофата, посочва Си Ен Ен.

"На борда е имало пожар", каза авиационният експерт Тим ван Беверен пред радио "Дойче веле". Системата е изпратила съвсем ясен сигнал. Регистриран е бил дим в тоалетната, а минута по-късно и в отделението с авиационната радиоелектроника, каза той в интервю, публикувано късно снощи и цитирано от ДПА.

Сигналите са били изпратени чрез системата ACARS (адресно-отчетна система за авиационна връзка), която предава кратки съобщения за актуалното състояние на борда до наземни станции по радиото или чрез сателит, съобщи специализираният уебсайт "Авиейшън хералд", цитирайки независими източници.

Източник : www.dnevnik.bg

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]