Аларма за пожар се е задействала преди катастрофата на самолета на „Иджипт еър“

Аварийна сигнализация, предупреждаваща за задимяване, се е задействала на борда на самолета на "Иджипт еър" минути преди катастрофата. Това информира първо Си Ен Ен, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

По-късно днес френската агенция за авиационни разследвания потвърди автоматичните съобщения за дим в самолета на "Иджипт еър", цитирана от АФП.

Телевизията се позовава на данни от автоматична система за комуникация на борда на самолета, получени от египетски източник. Предупреждението за дим е било регистрирано в една от тоалетните на самолета.

Сигнализацията се е задействала "броени минути" преди предполагаемия момент на катастрофата, посочва Си Ен Ен.

"На борда е имало пожар", каза авиационният експерт Тим ван Беверен пред радио "Дойче веле". Системата е изпратила съвсем ясен сигнал. Регистриран е бил дим в тоалетната, а минута по-късно и в отделението с авиационната радиоелектроника, каза той в интервю, публикувано късно снощи и цитирано от ДПА.

Сигналите са били изпратени чрез системата ACARS (адресно-отчетна система за авиационна връзка), която предава кратки съобщения за актуалното състояние на борда до наземни станции по радиото или чрез сателит, съобщи специализираният уебсайт "Авиейшън хералд", цитирайки независими източници.

Източник : www.dnevnik.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]